Български екипаж на „Спартан” извърши спасителни действия по време на учение

30.04.2018 г. Български екипаж на „Спартан” извърши спасителни действия по време на учение

 В хода на учението учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). българският екипаж на самолет С-27J „Спартан” изпълни поредната задача за аварийно- спасително осигуряване по маршрут Пловдив – Бургас – София с медицински екипи от УМБАЛ “Александровска” и УБ “Лозенец” за експлантация на органи, след което продължи участието си в европейския курс. Командир на екипажа бе майор Георги Стоименов, помощник – командир бе капитан Георги Пъшев и борден инженер - старши лейтенант Митко Гергов.

Otbrana.com

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2), съобщават от ВВС.
Ежегодното му провеждане издига престижа на Република България и способностите на българските ВВС и доказва, че сме надежден партньор и организатор на такъв тип подготовка съвместно с Европейската агенция по отбрана и Европейския център за въздушен транспорт. Това е дейност, с която ние даваме ясен знак за нашата ангажираност към структурите на отбрана на Европейския съюз въпреки проблемите с изправността на техниката.

В хода на учението българският екипаж на самолет С-27J „Спартан” изпълни поредната задача за аварийно- спасително осигуряване по маршрут Пловдив – Бургас – София с медицински екипи от УМБАЛ “Александровска” и УБ “Лозенец” за експлантация на органи, след което продължи участието си в европейския курс. Командир на екипажа бе майор Георги Стоименов, помощник – командир бе капитан Георги Пъшев и борден инженер - старши лейтенант Митко Гергов.