Министър Ангелов ще открие системата "Екран"

29.06.2011 г. Министър Ангелов ще открие системата "Екран"

Otbrana.com от Пресцентъра на МО

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие на 1 юли 2011 г. в 12.00 часа във войсковия район на поделение 32 300 - гр. Варна брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „Екран”. На церемонията ще присъства заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, офицери и матроси от ВМС.

Проектът „ЕКРАН” е реализиран в продължение на 3 години с финансови средства, предоставени от правителството на САЩ по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF). С тази система българските ВМС ще допринасят за общата опозната морска картина в НАТО и ще придобият способности за по-ефективно командване и управление на своите сили.

По-рано същия ден министър Ангелов ще присъства на ритуал по присвояване на почетно име на катер на Българския Червен кръст, който ще започне в 11.00 ч. на пристанище Варна – Морска гара. В него ще участват Христо Григоров – председател на Българския Червен кръст, областният управител на Варна Данчо Симеонов и кметът на града Кирил Йорданов. Катерът е снет от въоръжение от Военноморските сили и дарен на Българския Червен кръст през 2006 г.

Двудневното посещение на министъра на отбраната Аню Ангелов в гр. Варна ще започне на 30 юни 2011 г. Той ще участва в официалното откриване на първия Дом на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) по покана на председателя на Централния съвет на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Церемонията ще започне в 12.30 ч. на 30 юни 2011 г. и на нея ще присъстват вицеадмирал Минко Кавалджиев, контраадмирал Пламен Манушев, представители на местната изпълнителна власт, членове на СОЗР.

По-късно същия ден министър Ангелов ще подпише разрешение за въвеждане в експлоатация на „Трифазен преобразувател 380 V 50 Hz / 440 V 60 Hz”, предназначен за минния ловец „Цибър” от състава на Военноморска база-Варна. Ритуалът ще започне в 14.00 ч. на 30 юни във войскови район на под. 32 140-Варна.