Главният секретар на президента: Страшно много ми липсват ВВС

07.05.2018 г. Главният секретар на президента: Страшно много ми липсват ВВС

 Работата във ВВС е нещо незабравимо, което непрекъснато излиза в съзнанието ми, и мога да кажа със съжаление, че се наложи да се разделим по един скоротечен начин, казва в интервю за Дарик радио в навeчерието на Гергьoвден полковник от запаса Димитър Стоянов, главен секретар на държавния глава

Otbrana.com

Водещ: С главния секретар на президента Димитър Стоянов е срещата ни в навечерието на Гергьовден, часове буквално преди празника. Благодаря ви, че приехте тази покана за интервю.

Димитър Стоянов: Аз ви благодаря.

Водещ: Какви мигове се връщат докато чувате шума от двигателите на МиГ-овете, които тренират за празника?

Димитър Стоянов: Работата по авиационната техника, и въобще работата във ВВС, е нещо, което не може да бъде забравено. То е едно минало, което непрекъснато излиза в съзнанието, и е нещо, от което не може да избягано просто. Работата във ВВС е нещо незабравимо, което непрекъснато излиза в съзнанието ми, и мога да кажа със съжаление, че се наложи да се разделим по един скоротечен начин.

Водещ: Много се шуми около престрелките между институциите. Кой кого стреля? Според премиера Бойко Борисов, президентът напада управлението. По този начин демонстрирал, че е президент на една партия, че не е обединител на нацията.

Димитър Стоянов: Определено президентът е обединител на нацията и не е президент на една партия. Мисля, че това го е доказал с действията си. По отношение на престрелките, явно е, че управляващите не могат да приемат критика. Това, което казва президентът, е свързано с действителността. Отговорите, които получаваме, често се разминават с тази действителност. Така че престрелката бих казал, че е повече от отсрещната сграда, отколкото от президентството.

Водещ: Искат ли министрите на Борисов срещи с президента, както той им е заръчал?

Димитър Стоянов: Да, има такива писма с искания, мисля че бяха от двама министри. Министър Нанков мисля, че беше единият. Но в крайна сметка, контролът над министрите трябва да бъде упражняван от Министерски съвет и от Народното събрание. Президентът няма такива функции.

Водещ: Тоест, няма да има срещи на президента с министрите, независимо от изпратените писма?

Димитър Стоянов: Определено. Ако трябва да се дава отчет къде какво е постигнато, какви резултати или пък съответно има проблеми, този отчет трябва да бъде даден на парламентарния контрол, а не в президентството.

Водещ: Понеже тази история с министрите, които да докладват на президента, дойде след изказването на държавния глава във връзка със строителната площадка, искам да ви попитам кой е „баш майсторът“ на строителната площадка „България“.

Димитър Стоянов: Труден въпрос. Труден въпрос, определено властта би следвало да участва в строителната площадка, би трябвало да дава съответните насоки. А дали има задкулисие в управлението на строителната площадка, трябва да го каже съдебната система. Така че според мен, има и светла, има и тъмна част. Тъмната част трябва да излезе наяве. Това е.

Водещ: А какви подозрения стоят в тъмната част, за да се говори за нея?

Димитър Стоянов: В тъмната част обикновено стоят такива подозрения, като корупционни схеми. Тоест, усвояване на финансови средства не по легитимния начин, печелене на обществени поръчки от едни и същи фирми, което не позволява да има реална конкуренция между отделните фирми. Така че може би това е тъмната част.

Водещ: А в тъмната страна ли слагате причините за спирането на проекта за изтребителя?

Димитър Стоянов: Не бих казал, че го слагам в тъмната част, но казвам, че го слагам в частта, в която не беше коректно проследена работата на комисията по избор на нов самолет. Там се наговориха куп неистини. Неистина е примерно, че служебното правителство е взело решение за закупуване на конкретен тип изтребител. Няма такова нещо. Комисията, която работи от военни експерти, е подредила само алтернативата от различни типове самолети. Няма и една дума записана, където да се казва, че се предлага да се закупи конкретен тип изтребител. Това е. Единственото, което казват е, че на базата на методиката и на показатели, които са заложени, подредбата на различните алтернативи е следната. Така че служебното правителство – това е правителството на г-н Герджиков – после единствено утвърди протокол, който беше представен от експертната комисия. А беше утвърден, поради простата причина, че имаше заложени срокове, а сроковете бяха заложени от министъра на отбраната от правителството на „Борисов 2“. Така че просто спазиха процедурата. Дали е в тъмната част – пак ще кажа, че не смятам, че е в тъмната част, но определено назначената анкетна комисия не подходи, според мен, по експертния начин. Тя беше си поставила една-единствена цел – целта да се провокира президента. И тя беше създадена, между другото, след едно изказване на президента отново за корупцията. Веднага след неговото изказване за корупцията последва пресконференция, водена от г-н Цветанов, в която пресконференция беше казано, че в случая като че ли има много съмнения вероятно за корупция по високите етажи, че крадецът казва: „Дръжте крадеца“. Никъде не установи и в протокола от нейната работа не е записано, че има такива корупционни съмнения. Тоест, отпадат абсолютно всички съмнения, които бяха така тиражирани твърдо смело от г-н Цветанов. Между другото, г-н Цветанов прави едни изключително смели изказвания. Аз бих се въздържал от такива смели изказвания, поради простата причина, че човек трябва да е специалист в дадена област, за да може да влиза толкова надълбоко, да определя конкретни типове самолети, да изказва такива смели решения. Аз лично, ако ми представят една методика за физическо възпитание, не бих си позволил да дам оценка и да кажа дали е добра или лоша. Така че г-н Цветанов прави определено едни изказвания, които не са истина. Ако си спомняте, той говореше за осми критерий – ами, само да му кажа, че критериите са 3, и обикновено след 3 следва 4 или 5, но не и 8. Така че определено това не е така.

По отношение на схемата за плащане – това беше споменавано няколко пъти от самата комисия – ами схемата за плащания не била задължителна. Разполагам с писма, в които писма министърът на отбраната запитва министъра на финансите дали е задължителна схемата. Ще ви зачета: „По отношение на схемата с примерно определения на плащанията, както и прогнозните срокове за доставка на активите по проекта за инвестиционен разход, считаме, че от бюджетна гледна точка тази информация е задължителна“. Вие кажете сега задължителна ли е или не е задължителна? Министърът на финансите казва, че е задължителна. Така че определено комисията не е стигнала до правилното заключение. Още повече, че самата комисия не работеше с експерти, тя работеше с министъра на отбраната, със зам.-министъра на отбраната, които не са участвали в процеса от 2 юни 2016 година до август месец 2016, когато бяха подготвени т.нар. „искания за предоставяне на информация“, когато наистина беше въведено такова ограничаващо условие като задължителност на схемата за плащане. Това са все неща, които останаха може би неразкрити пред обществеността, или пък целенасочено скрити.

Водещ: И остана съмнението, че президентът може да е имал личен интерес в това да се случи този проект в рамките на служебния кабинет.

Димитър Стоянов: Категорично няма как да има такова заключение, поради простата причина, пак казвам, че просто служебното правителство изпълни сроковете, които са заложени от предходното правителство на Бойко Борисов. Министър Ненчев е разписал искането за предоставяне на оферта. Там са записани конкретни срокове. Даже служебното правителство закъсня с утвърждаването на протокол. Интересно е заключението на комисията, която изказва категорично мнение, че ПИР-ът (проект на инвестиционен разход) не е бил подготвен добре. Този ПИР е правителствен разход. Проектът на инвестиционен разход е приет на 1 април 2016 година от Министерски съвет. На 2 юни 2016 година е приет от Народното събрание. Г-н Цветанов е гласувал за този проект за инвестиционен разход. Тоест, излиза, че комисията, назначена от него, изведнъж казва, че проектът, който е подготвен от 43-то Народно събрание е нефелен. Тоест, има проблеми и трябва да бъде изчистен от неясноти. Комисията не казва, че експертната група е направила грешка, че е допуснала слабости. Напротив, упреците са към липсата на политическо ръководство, контрол на процеса от Министерството на отбраната, създаден нормативен вакуум. Това са все неща, които се съотнасят към Министерство на отбраната, тоест, отново към правителството на Бойко Борисов 2, но не и към тогавашния командир на ВВС ген. Радев. Така че категорично мога да кажа, че комисията просто изпълни една поръчка, и то политическа.

Между другото, това е новото явление – навлизането на политиката в армията и стопирането на проекти за модернизация. Не ген. Радев е стопирал, и сега президентът Радев е стопирал модернизацията, както каза г-н Цветанов, а комисията, която беше назначена от него.

Водещ: Колко тежки са корупционните тежести около сделките за модернизация на армията, грубо казано разбира се, освен политическата част? Да не би тези проекти да не се осъществяват, защото някои не са успели да си разпределят комисионните?

Димитър Стоянов: По отношение на проекта за избор на нов тип боен самолет, за комисионни се говори изключително трудно. Това, което беше предложено от работната група, е да бъде сключен договор   правителство с правителство. Едва ли някой би си помислил, че правителството на САЩ, правителството на Португалия, правителството на Швеция е корумпирано да речем. Аз не допускам въобще да има корупционна схема. Още повече, че подготовката на самите документи не беше акт, който беше извършен за ден, два или три – това беше изключително дълъг процес. Изучени бяха конкретни примери от други държави. Най-важното, с което се запознахме, беше едно изследване от RAND Corporation за избори на самолет или в Холандия или Белгия, вече забравих, но там ясно беше казано, че трябва да бъдат заложени принципите на равнопоставеност, конкурентост, прозрачност. Мисля че следвахме абсолютно точно точно тези принципи. Може би това беше най-чистата сделка, която можеше да бъде осъществена. Но тук пак влезе в роля политиката и беше спрян.

Водещ: И защо летят само 4 „Кугъра“ от 12, и един „Спартан“ от 4, както твърди Борисов? Не праща ли точно той „Спартаните“ за бедстващи българи?

Димитър Стоянов: Това, че се пращат „Спартаните“ за бедстващи българи може само да бъде адмирирано. Тези „Спартани“ са и за това. Освен че имат възложени задачи, които да изпълняват във военно време, те имат възложени задачи, които да изпълняват и в мирно време. Една такава задача е примерно транспортирането на органи. Само да кажа, че от 2010 година до сега 52 полета са осъществени точно за това. Тук има спасени минимум 52 живота. Само за миналата година има 9 такива полета. Смешно е да се говори, че ама виждате ли, прехвърлят се части от един „Спартан“ на друг „Спартан“, за да може да участва в парада. Смешно е и не е истина – някой е подвел министър-председателя. Частите се прехвърлят от един „Спартан“ на друг, за да може да се поддържа в непрекъсната готовност, защото „Спартанът“ носи дежурство по осигуряване на аварийно-спасителни операции. Така че това е една от причините. Другата от причините е, че „Спартанът“ е включен да речем в плана за действие при терористичен акт. „Спартанът“, хубаво е министър-председателят това нещо да го знае, „Спартанът“ е включен в подсилие на силите и е декларирано формирование. Така че това са все неща, които не могат да останат така в пространството, само и само заради парада ние готвим един „Спартан“. Нещо много важно, „Спартанът“ е един изправен в момента, защото отново не е свършена работата по отношение на договора. 2011 година правителството на Борисов с рамково споразумение приема ПИР на стойност 92 милиона лева, в резултат на което е сключено рамково споразумение (РМС) и първи 5-годишен договор. 5-годишният договор изтече миналата година. От миналата година до сега, до вчера нямаше договор. Вчера беше сключен договор и се надявам по най-бързия начин да бъдат възстановени и останалите два „Спартана“. Защо са три – много лесно може да бъде отговорено. Единият е във формированието, което казвам, и ние сме го декларирали пред нашите съюзници, един трябва да носи нашето дежурство по аварийно-спасителни операции или пък да участва при необходимост при терористичен акт, и естествено, третия обикновено има откази. Винаги има един самолет, който е на преглед, на регламентирани работи и т.н., това са технически термини, и реално два се поддържат в непрекъсната изправност. Затова са три. Това са причината да бъдат три. И ако правителството беше спазило приетия от тях РМС през 2011 година, сега нямаше да бъде един, щяха да бъдат 2 или 3 изправни. По отношение на „Кугърите“ по същия начин. 12 „Кугъра“ са закупени, 4 от тях са в изправност. А дали г-н Борисов знае, че тези 4 „Кугъра“ се поддържат изключително трудно, поради простата причина, че при плановете при закупуването на „Кугърите“ беше предвидено инспекциите, които се изпълняват, да се изпълняват в ремонтна организация, а не експлоатираща организация в момента колегите от „Крумово“ вертолети, което е изключително, изключително трудно. Допълнително им беше спусната задачата за изпълнение на инспекция на „Кугърите“ без да бъде увеличен по щат с нито един човек. Тоест, същият този състав дали обслужва 3 типа вертолети или 4 типа вертолета няма значение. Освен това, за „Кугърите“ /…/ има сключено рамково споразумение, има договори, няма финансиране.

Ако бъде отпуснато финансиране, ще летят сигурно и 12-те „Кугъра“. Освен финансиране обаче е необходимо да се помисли и за личен състав, с който да бъде подпомогната авиобаза „Крумово“. Това е причината. „Крумово“ също носят дежурство по АСО, „Крумово“ също има декларирано формирование към вертолета, към нашите съюзници от НАТО, освен това има друго формирование, което е към Европейския съюз, но най-вероятно тази информация би следвало да бъде сведена до министър-председателя, за да знае за какво иде реч.

Да напомня, че през 2014 година 14 човека бяха спасени с „Кугъри“. Ами 2016 година участваха в търсене на човек в планинския район. Да напомням ли за случая с Бисер? Кои отидоха първи? И колегите с „Кугърите“. Така че „Кугърите“ не трябва да бъдат 4 – много е прав тук министър-председателят, трябва да бъдат 12 изправни. Но за да са 12 изправни, зависи от правителството.

Водещ: Авиацията била приземена, пък ще има парад, каза Борисов, припомняйки думи на държавния глава.

Димитър Стоянов: Авиацията, когато се говореше, че беше приземена, това беше 2015 година. Да, авиацията наистина беше приземена и ако си спомняте тогава министър Ненчев показваше едни таблички с 8 изправни самолета МиГ-29. Знаете ли, че от тези 8 изправни самолета 4 от тях бяха с остатъчен ресурс между 5 и 7 часа, а това са нальотът, който се прави с един самолет за по-малко от 3 дни. Така че по принцип те са изправни, да, вярно е, но колко време ние можем да ги използваме? Останалите 4 – ами 2 от тях са на постоянно дежурство по задачи по Air Policing, с 2 остава да се води подготовка на останалите авиатори. Възможно ли е това нещо? Не е възможно. В резултат на което пък бяха свити броят на авиаторите, които носят бойно дежурство. И какво се получи? Получи се така, че хората от дежурство отиват на полети, за да обучават младите авиатори, оттам обратно на дежурство, полети за тяхна подготовка. И забравиха за семейства, за деца. Авиацията наистина беше приземена тогава.

Авиацията не спря тогава по една-единствена причина, че инженерно-техническият състав в резултат на създадената организация /…/ започна да удължава ресурсите на самолетите. Мога да ви кажа – удължени ресурси на двигателите на МиГ-29 никога не е правен по часове, никога не е правено дотогава. Кутиите на самолетния агрегат – това са едни от най-важните агрегати, между другото, самолетът няма неважен агрегат. По същия начин удължен ресурс. Катапултните кресла – удължен ресурс. Стойките на колесник са с удължен ресурс. Су-25, щурмовите самолети – 100% всичко е удължено при тях, и е удължено от колегите ни от „Безмер“. Ан-30 по същия начин, точно през този период беше удължен ресурсът му. Ми-17 летя с удължени агрегати по този начин. Ако не бяха удължени тези агрегати, 100% Ми-17 щеше да е на земята, Ан-30 щеше да е на земята, МиГ-29 100% щеше да е на земята, Су-25 щеше да е на земята. Е, това не е ли приземена авиация? Въпреки правителството авиацията летя. Това е самата истина. Най-вероятно тази информация не е стигнала до г-н Борисов, за да говори по този начин. Иначе, наистина авиацията беше приземена.

Водещ: Тази седмица имаше дискусия дали при това тежко състояние на армията има смисъл от парад, Гергьовският, било скъпо – 0.5 милиона.

Димитър Стоянов: За съжаление, негативните процеси в армията продължават. Отходът на личен състав продължава. Наличието на един такъв парад, правенето на един такъв парад има една такава цел – да привлича повече млади хора в армията. Да ви кажа, че през миналата година приблизително близо 1000 човека отходиха от армията без да има попълнения. Тоест, кризата, която е с окомплектоването на личен състав се задълбочава. Една от причините да бъде проведен парадът е точно това – да се покаже на младите хора, че в службата в армията има известна доза романтика.

Водещ: Кога ви се иска да смените костюма с военна униформа?

Димитър Стоянов: Ако може веднага.

Водещ: Веднага?

Димитър Стоянов: Да, бих го направил с най-голямо удоволствие.

Водещ: Липсва ви ВВС?

Димитър Стоянов: Страшно много.

Водещ: Какво от наученото там прилагате тук?

Димитър Стоянов: Трудно е да се изброи. Може би 99% от това, което съм научил там се прилага тук. Единствено войнският ред го няма, но се опитвам да го налагам.

Водещ: Така ли?

Димитър Стоянов: Опитвам се.

Водещ: И там се издават заповеди, и тук – къде е по-трудно изпълнението им?

Димитър Стоянов: С такъв президент е трудно навсякъде. Като командир на ВВС и като президент е трудно – човек, който иска, човек, който вижда бъдещето и определено директивите, които спуска, са за един дългосрочен период и изискват страшно много работа.

Водещ: Казвате, че управляващите се притесняват от високия рейтинг на президента Радев. Това как се отнася към твърдението на Борисов, че те нарочно са загубили президентските избори, ГЕРБ?

Димитър Стоянов: Е, все някаква причина трябва да бъде изтъкната, и удобната причина е, че го правят нарочно. В действителност можеш да излъжеш себе си, можеш да излъжеш собствената си партия, но не можеш да излъжеш 2.5 милиона. Така че достатъчно много хора гласуваха доверие на президента Радев, и това че изборите били загубени нарочно, просто е леко казано смешно.

Водещ: Какво научихте за хората в новото си амплоа след година и нещо като главен секретар на президента?

Димитър Стоянов: В президентската администрация мога да кажа, че научих това, което и очаквах – че и извън армията има честни и достойни хора. С изказването обаче на някои политици, с всеки изминат ден започвам да се разочаровам, защото говореното на неистини, говоренето на буквално казано лъжи, почват да отвращават обикновения гражданин от политическата класа. Трудно е да се каже даже, че е и класа. Това е в негативната светлина. А положителната светлина, че все още има хора, които мислят за чест, за достойнство, за патриотизъм, за Родина. Това са неща, които се чуват ежедневно в армията, между другото. Там определено мога да кажа, че такива морални категории, като чест и достойнство, е нещо напълно нормално. Не е така обаче в политическия живот. Да излезеш от Конституционния съвет навън и да кажеш, че президентът Радев е предприел стъпки за излизане от НАТО и ЕС, при условие, че не е и дума спомената и не е коментирано въобще, това не е чест и достойнство.

Водещ: И Веселин Марешки иска референдум за излизане от НАТО.

Димитър Стоянов: Това е интересна позиция в интерес на истината. Г-н Цветанов каза, че няма такава опция, ако си спомняте, а в същото време излезе и каза, че президентът Радев иска да излезе, т.е. предлага да се излезе от НАТО и от ЕС. Смешно. Тогава защо ни каза, че няма такава опция? А напротив, доразви собствената си теза, която само той разбра.

Водещ: В оценката за първата година от третия си мандат Бойко Борисов посочи като гордост намаляването на външния дълг на страната ни и като срамно неприемането, нератифицирането на Истанбулската конвенция. Вашата оценка?

Димитър Стоянов: Твърде ми е ниска позицията, за да давам оценка, но като всеки един средностатически българин имам мнение по въпроса. Не знам дали е срамно, че Истанбулската конвенция не е приета, но е срамно, когато нашите майки и бащи получават най-ниските пенсии в Европа, когато има хора, които живеят, над 1 милион, на прага на бедността. Това е срамното. А за Истанбулската конвенция по един или по друг начин ще бъде преживяно, там не мисля, че е толкова голям проблемът. Големият успех с дълга не мисля, че е успех. Когато 2009 г. дългът беше 9,99 млрд., да го направиш през 2016-а 27 млрд. и след това да го свалиш до 25 млрд. , това ли е големият успех? Тоест от 10 млрд. на 27 и след това на 25 и ние отчитаме абсолютен успех. Още повече че голяма част от страните не намаляват дълга си, а тези пари ги вкарват в икономиката, за да може страната да направи един рестарт и да получат повече дивиденти чрез данъци и т.н. Така че може би г-н Горанов тук има по-точно мнение по въпроса. А интересно беше това, което каза министър-председателят за безработицата, че това е наистина голям успех, 5,7 %. Наистина е голям успех, особено когато 1,5 милиона българи ги няма. Ако Борисов продължава със същата политика, ами следващите 10 години ще изчезнат още 1,5 милиона и безработицата със сигурност ще стане под 2 % и тогава ще бъде отчетено за пореден успех или по някакъв друг начин. Мисля, че тук Борисов трябва да се замисли малко повече, когато декларира такива успехи.

Водещ: А с какво наистина смятате, че би трябвало да се гордее това управление досега?

Димитър Стоянов: С какво трябва да се гордее? Заслугата на правителството за Западните Балкани е просто явна. Западните Балкани бяха забравени. Винаги гореща точка в Европа са били Балканите. Така че Западните Балкани по начина, по който правителството ги вкара като основна теза в европредседателството, определено мога да кажа, че е най-големият успех дотук. Главната роля оттук нататък на правителството е всички тези неща, които бяха прокарани за Западните Балкани, да донесат някакъв дивидент и в национална рамка. Така че това е може би следващата им точка.

Водещ: Кой ще победи в битката между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2?

Димитър Стоянов: ...Не трябва да има битка, надявам се, че нещата в крайна сметка ще се нормализират и лека-полека ще позатихнат.

Водещ: Постоянно се говори, че г-н президентът ще прави партия. Вие предполагам първи ще се запишете, ако реално има такава идея.

Димитър Стоянов: За съжаление няма такава идея. Така че засега ще се въздържа от записване поради простата причина, че няма идея да се прави партия. Да не забравяме, че президентът е обединител на цялата нация и това не би си позволил, да направи партия.

Водещ: Откъде тръгна това внушение?

Димитър Стоянов: Ами най-вероятно от страховете от управляващите. Висок рейтинг на президента, да не би случайно да направи партия, да не би случайно да победи на изборите неговата партия и може би тези страхове провокират изнасянето на тяхното мнение в общественото пространство.

Водещ: Къде ще бъдете на Гергьовден? Сигурно ви се иска да сте на авиобаза „Граф Игнатиево“?

Димитър Стоянов: Днес гледах тренировките в интерес на истината. Оня ден бях на тренировките, а на парада ще бъда на трибуната и с най-голямо нетърпение ще очаквам освен пешите блокове да мине и техниката, и естествено авиацията. Тя е болката.

Водещ: Много благодаря за този разговор.

Димитър Стоянов: И аз ви благодаря.