Ген. Ангел Марин: Като вицепрезидент не пропусках нито един празник на 9 май

09.05.2018 г. Ген. Ангел Марин: Като вицепрезидент не пропусках нито един празник на 9 май

 Представлявах българската държава и смятам, че тя трябва да се отнася подобаващо и уважително към паметта на тези, които донесоха победата над хитлерофашизма, казва вицепрезидентът на България от 2002 до 2012 г. С него разговаряхме днес пред Паметника на незнайния воин, а по-късно той поднесе цветя и на паметника на Съветската армия.

Спирдон Спирдонов

-          Г-н генерал, какъв ден за Вас е 9 май?

-          Този ден за мен означава много. Моят баща е участвал във Великата отечествена война, в боевете, включително и в Унгария. За щастие се е върнал жив, но цял живот си спомняше и разказваше за войната. И най-много за възхищението му от руските воини. Разказвал ми е случаи, когато нашите подразделения срещат сериозен отпор от немците и не са в състояние да преодолеят съпротивата, идват руските, включват се, за кратко изпълняват задачата и продължават.

-          Били сте в Русия. Там как се отбелязва празникът?

-          Да четири години живях в Ленинград. Бях на 40-годишнина от Деня на победата. Когато се откриваше паметникът на победата в Ленинград на Московски проспект, от центъра на града до края, целият булевард бе запълен от хора. Там почувствах какво е за съветските хора този празник. Имах преподаватели във военната академия, които са участвали във войната. Един от тях бе герой от форсирането на Днепър. Какво повече от това?

-          Как оценявате в днешно време отбелязването на този празник?

-          Редовно участвам в празнинствата. Полагам венци и цветя пред паметника на Съветската армия. Като вицепрезидент не пропусках нито вендъж това, защото представлявах българската държава и смятам, че тя трябва да се отнася подобаващо и уважително към паметта на тези, които донесоха победата над хитлерофашизма. Би ми се искало да бъде по-масово. Но за мен е достатъчно присъствието и на тези хора. Инициативата „Безсмъртен полк” привлече повече хора, включително и тези, които нямат влечение към този ден на идейна основа, а чисто човешки.