Сухопътните войски отбелязаха 9 май - Ден на победата и Ден на Европа.

09.05.2018 г. Сухопътните войски отбелязаха  9 май - Ден на победата и Ден на Европа.

 Otbrana.com

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха днес в различни ритуали по тържественото честване на Деня на победата и Деня на Европасъобщават от КСВ.

В 4 – ти артилерийски полк – Асеновград се проведе тържество, на което присъстваха кметът на община Асеновград – доктор Емил Караиванов, членове на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва , граждани на Асеновград и почетна рота от полка.

Ритуалът започна в 10.00 часа, пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България от Асеновградския регион, намиращ се в казармения район.

Председателят на общинската организация на СОСЗР подполковник от резерва Георги Ковачев поздрави всички присъстващи с празника. Бяха поднесени венци и цветя на признателност, а с падане на колене и едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на загиналите.

Поднасянето на венци пред паметника на загиналите в Отечествената война от 1944/1945г. от Асеновградския регион, завърши с химна на Република България.

Девети май бе отбелязан и в Смолян от военнослужещите от 101 алпийски полк с почетен караул и поднасяне на венци пред паметника на загиналите във войните в кв. Райково. Почетният караул беше приет от командира на полка – полковник Димитър Кацаров. На събитието присъстваха представители на общината и областната управа, ветерани от Втората световна война, представители на местния бизнес, граждани и гости от Русия от община Мичуринск и Мичуринския държавен аграрен университет.

Военнослужещите от двете формирования на Сухопътните войски в гарнизон Ямбол - 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион  взеха участие в общоградското честване в града.

Отбелязването на Деня на победата над хитлеристка Германия и Деня на Европа се състоя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци, като празничната програма включи изпълнения на Духовия оркестър при Читалище „Съгласие – 1862”, тържествени слова и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите през войните. Първи пред паметника се поклониха почетните гости на проявата – трима ветерани от Втората Световна война.