Очаква се до края на месеца МО да е готово с проекта за патрулните кораби

10.05.2018 г. Очаква се до края на месеца МО да е готово с проекта за патрулните кораби

 Спирдон Спирдонов

До края на май т.г. се очаква да бъде готов инвестиционният проект за придобиване на два многофукционални патрулни кораби за ВМС. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос на депутата Славчо Велков на днешното заседание на Комисията по отбрана. Проектът беше готов в края на миналата година, но подписването на договора за строителството на корабите с избраната фирма не се състоя.

Що се отнася до проектите за изтребителите и бойните машини, министърът отново потвърди, че на заседанието си през следващата сряда правителството ще ги обсъди. Вчера те не влязоха в дневния ред, защото отсъстваше финансовият мииистър.  Според Красимир Каракачанов, няма други проблеми по пътя на проектите към парламента. В този смисъл той изрази увереност, че Комисията по отбрана ще бъде в основата на успешното по-нататъшно провеждане на процедурата.

Очаква се завръщане на делегация на МО от заместниик-министър Анатолий Величков и представители на ВВС от Русия във връзка с изпълнението на сключеното споразумение с РСК „МиГ“ за ремонта на нашите изтребители, стана ясно от думите на министъра в отговор на въпрос на депутата ген. Симеон Симеонов. Работи се и по удължаване на ресурса на щурмовите самолети Су-25, като при тях можем да избираме между Русия и Беларус.

Комисията по отбрана бе информирана и за работата по останалите проекти за модернизация, които са записани в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. Те са по-малки, но за сметка на това финансирането им е по-трудно.