Проблемът с набирането на войници продължава да стои сериозно

10.05.2018 г. Проблемът с набирането на войници продължава да стои сериозно

 За офицерите, офицерските кандидати и сержантите тенденцията е обнадеждаваща, стана ясно на днешното заседание на Комисията по отбрана.  

Спирдон Спирдонов

За последната година и половина около 1100 военнослужещи са напуснали Въоръжените сили, стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Така той отговори на въпрос на председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов на днешното заседание. Министърът припомни, че в тазгодишния бюджет на МО са определени 30 млн. лв. за набиране на 1300 военнослужещи.

В момента вървят конкурси за 620 длъжности. При идеалния вариант може задачата да бъде изпълнена наполовина. Това обаче няма как да се случи, след като, пак според думите на министъра, 30-40 на сто от кандидатите отпадат на психотеста. Този въпрос е обсъждан и на последното заседание на Съвета по отбрана. Министърът смята, че не бива с лека ръка на бъдат отхвърляни кандидати. Той съобщи още, че са отделени определени средства за рекламна кампания на военната служба.

От думите на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов стана ясно, че има положитела тенденция за попълване на личния състав. В резултат на приема на курсанти, например, се очаква от 2020 г. да нямаме сериозни проблеми с офицерския състав. Принос за това се очаква и от предоставеното право на войници и сержанти да се обучават във висшите военни училища.

Оказва се, че тревогата за офицерски кандидати и сержанти намалява, защото сержантите се стремят да станат офицерски кандидати, а войниците – сержанти. Тревогата е за войниците. Техният брой е около 3 хиляди по-малко.

Според председателя на комисията трябва да се помисли и за съкращаване на процедураата по назначаване. Тя продължавала 6-7 месеца и някои кандидати се отказвали още преди да е завършила.