Новият зам.комадващ СКС: Важно е да попълним формированията с личен състав

10.05.2018 г. Новият зам.комадващ СКС: Важно е да попълним формированията с личен състав

 Спирдон Спирдонов

Да осигурим подчинените ни формирования с необходимия личен състав. Това е една от главните цели пред новия заместник-командващ на Съвместното командван на силите  (СКС) генерал-майор Иван Лалов. Той бе представен на членовете на Комисията по отбрана на парламента от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Така започна заложената в Закона за отбраната и Въоръжените сили процедура за представяне в комисията на новоназначени и получили нови звания висши офицери. След него бяха новият командир на 3 авиобаза в Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров и директорът на дирекция „Лгистика“ в Щаба на отбраната Митко Григоров (за тях четете в следващи информации).  

Подобряване логистичното осигуряване на цялата армия и повишаване подготовката на формированията в рамките на СКС, са другите приоритети, за които говори генерал-майор Лалов. Би трябвало на СКС да се дава повече оперативно ръководство на трите вида въюръжени сили при съвмесин учения, каза той в отговор на въпрос от комисията. Все пак, не скри генералът, тепърва ми предстои да навляза в новата си длъжност.

***

Иван Тодоров Лалов е роден на 9 август 1962 г. в с. Бреница, област Плевен.

Образование:

- Общовойскови колеж на отбраната, Париж, Република Франция, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС.

- Военна академия „Г. C. Pаковски“, Организация и управление на ОТФ от ВВС.

- ВHВВУ „Г. Бенковски“, летец-пилот за ВВС.

На военна служба е от 1987 г.

Във военно звание „бригаден генерал“ е от 2014 г.

С Указ № 102 на президента бригаден генерал Иван Тодоров Лалов е освободен от длъжността командир на 3-та авиационна база, назначен за  заместник-командващ на Съвместното командване на силите и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 6 май 2018 г.