Бригаден генерал Димитър Петров ще приема новите изтребители

10.05.2018 г. Бригаден генерал Димитър Петров ще приема новите изтребители

 Спирдон Спирдонов

Поне така му пожелаха от Комисията по отбрана, след като днес бе представен пред членовете й, както изисква законът за новопризведени и назначени на нови длъжности висши офицери. Това е един от най-добрите пилоти на МиГ-29,  каза за новия командир на 3 авиобаза, бившият командващ ВВС и началник на отбраната, а сега депутат,  ген. Симеон Симеонов. Той  е и първият наш випускник на Генералщабната академия в Китай, който получава генералско звание.

Преди всичко, каза бригаден генерал Петров, трябва да съхраним личния състав и да развием допълнителни способности. Не става дума само за летци, но и за логистиците и инженерно-техническия състав. Спирането на текучеството, той определи като основна задача, макар че нейното решаване не зависи само от него. Като проблем бе посочено поддържането на техниката, която е на повече от 30 години и изисква много усилия и ресурси.

Във връка с подготовката за новите самолети, бе посочено, че базата раполага с добре пдготвени летци, инженери и техници, но те са на по-голяма възраст и усилията трябва да се фокусират върху подготовката на по-младите.

***

Димитър Христов Петров е роден на 26 юли 1966 г. в гр. Тополовград, област Стара Загора.

Образование:

- Генералщабен курс във факултета по отбрана на университета за национална отбрана, Пекин, Китайската народна република, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС.

- Военна академия „Г. C. Pаковски“, Организация и управление на ОТФ от ВВС.

- ВНВВУ „Г. Бенковски“, летец-пилот за ВВС.

На военна служба е от 1990 г.

Във военно звание „полковник“ е от 2010 г.

С Указ № 103 на прзидента полковник Димитър Христов Петров е назначен на длъжността командир на 3-та авиационна база и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 6 май 2018 г.