Отбелязаха 93 години от учредяването на Отделение за подпомагане на пострадалите от войните

16.05.2018 г. Отбелязаха 93 години от учредяването на Отделение за подпомагане на пострадалите от войните

 Спирдон Спирдонов

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите организира и проведе днес в ЦВК тържествено отбелязване на 93 години от учредяването на Отделение за подпомагане на пострадалите от войните в Министерството на войната.  Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова (на снимката) подчерта активната обществена позиция на съюза, като национално представителна организация. Тя очаква активно участие и конкретни предложения при подготовката на проекта на Закон за хората с увреждания. Основната цел е новият нормативен акт да бъде синхронизиран с Конвенцията за правата на хората с увреждания, която беше ратифицирана от Народното събрание през 2012 г. В законопроекта ще бъде регламентирано правото на лична помощ за хората, които имат нужда от такава в ежедневните си дейности. Личната помощ ще бъде отпускана на база на социалната оценка на индивидуалните потребности, която по-добре ще отчита нуждите на хората.

Преди 93 години, припомни председателят на военно-патриотичната организация младши лейтенант от запаса Петър Велчев,  българското Народно събрание приема Закон за подпомагане на пострадалите от войните. На негова основа в Министерството на войната се учредява „Отделение за подпомагане на пострадалите от войните” с „началник и нужния персонал по специален щат. Тогавашният закон повелява, че грижите за подпомагане на пострадалите от войните са в зависимост от техните нужди и от тяхното физическо, морално и материално състояние. Освен това, по заповед на министъра на войната, „там където е потребно се откриват окръжни, околийски или обществени приюти”. В тях се приемат за безплатно постоянно гледане  инвалиди с 60 и повече проявена и изгубена работоспособност, независимо от възрастта им, „инвалиди със загубена работоспособност от 40 до 60 процента, ако са бедни и всички по-стари от 60 години”.

Поздравление от ПГ на Воля прочете народният представител Слави Нецов. Атанас Зафиров приветства военноинвалидите и военнопострадалите от името на председателя на ПГ „БСП за България” Корнелия Нинова. Прочетен бе адрес от заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. От името на началника на ЦВО полковник Георги Петков участниците бяха приветствани от полковник Павлин Велков. Благодарности за съвместната работа бяха изразени в поздравленията на капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, капитан I ранг от запаса Марин Петков – заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България, полковник от запаса Кирил Парапанов – секретар на ЦКК на СОСЗР (б.р. – той приветства от името на председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков) и председателя на Клуб „Ракетни войски и артилерия” към Столичната организация на СОСЗР генерал-майор от запаса Вълчо Фотев.

Представител на БПЦ предаде благопожеланията на партиарх Неофит. В залата бяха още почетният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на ЦКК на СОСЗР генерал-майор от запаса Георги Кендеров, полковник от запаса Стефан Гълъбов – секретар на СОРЗ „Клуб 199”, полковник от запаса Дамян Атанасов от ръководството на Отечествения съюз и други гости. Поздравителният концерт за военноинвалидите и военнопострадалите бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Снимка: Димитър Бебенов