15 години от гибелта на пилота майор Анатолий Полянков

16.05.2018 г. 15 години от гибелта на пилота майор Анатолий Полянков

 Подполковник от запаса Михаил Неделев, командир на СУБ „Васил Левски”

В онзи ясен пролетен ден на 16 май 2003 г. около 13.15 ч. майор Анатолий Полянков – летец-изпитател, с героичния си подвиг при изпълнение на служебния си дълг написа безсмъртна страница в славната ни военна история и национална летопис.Отстъплението при  изпълнение на всяка бойна задача,  при каквито и да е обстоятелства му беше чуждо, противно, невъзможно за неговата натура.

В тозгодишния прекрасен слънчев майски  ден към върха, заобиколени от зеленина,  дъхави цветя и горски здравец, където бе последният полет на майор Полянков с неговия МиГ-21, се устремиха следовници от СУБ  „Васил Левски ПГИТМТ гр.Панагюрище. В групата бяха и военнослужещи от Трета авиабаза в Граф Игнатиевои много приятели. Походът „Непокорно смелите умират в полет” бе посветен на патрона на отряд „Млад спасител”  инж. майор Анатолий Полянков. На 13.05.2009 г. със заповед № 543 на командира на поделение 28000 с.Граф Игнатиево бригаден генерал Румен Радев на отряд „Млад спасител” е присвоено името на инж.майор Анатолий Полянков.

Паметникът бе почистен от  учениците поели отговорност за обгрижването му ! В знак на признателност беше  поднесен венец от подразделението от авиобазата, командвано от  подполковковник Методи Орлов и букети  цветя от военнослужащи, приятели, колеги и ученици. Цветя поднесоха съпругата Женя и двете му дъщери Ася и Ева.Отслужена бе и заупокойна молитва послучай 15 години от кончината му.Застъпвайки на пост и отдавайки почит, с преклонени  глави пред подвига на летеца – герой майор Анатолий Полянков застанаха възпитаници от СУБ „Васил Левски” младши сержант школник Мария Илкова,  младши сержант школник Спас Чардаков и ефрейтор школник Константин Цветков.По късно младши сержант школник Мария Илкова сподели , „че се гордее с това гласувано доверие , което ме прави по отговорна. А това доверие на моите ръководители ще оправдая с чест в училище като смятам да бъда още по мотивирана като повиша успеха си и активно се включа във всички мероприятия”. При мен нещата вече са по ясни, споделя младши сержант школник Спас Чардаков „От този момент моето решение се оформя, след завършване на образование си ще продължа в НВУ „В.Левски”гр.Велико Търново. В Българската армия смятам да се изградя като личност и вярвам, че ще го постигна.”

Делото на майор Полянков остава и ще продължава да вдъхновява следовниците  от отряд „Млад спасител”носещи неговото име и поколение смели мечтатели.