Батак чества 142 години от Априлската епопея

17.05.2018 г. Батак чества 142 години от Априлската епопея

 Otbrana.com

На пл. „Освобождение” в гр. Батак снощи представителни роти от 68 бригада Специални сили и Представителният духов оркестър на ВВС – Пловдив участваха в тържествената проверка /заря/, организирана по случай 142-та годишнина от Априлската епопея и баташкото клане – връх на героизъм и саможертва в името на свободата. Тържествената проверка /заря/ беше предшествана от празнична вечерня в храм „Света Неделя” отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Строят беше приет от командирът на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. Командващ тържествената проверка /заря/ подполковник Тодор Грибачев.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Областният управител на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев, народни представители, представители на местната власт, кметове и заместник кметове на  общини и общински съветници, неправителствени организации, гости и граждани на града.

Слова по случай 142-та годишнина от Априлската епопея произнесоха кмета на гр.Батак господин Петър Паунов и Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Венци и цветя на признателност към подвига и величието на мъчениците от април 1876 година бяха поднесени в храм „Света Неделя” от Председателя на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева, народни представители на политически партии и коалиции, посланика на Русия, командирът на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев, областни управители и кметове на общини, община Батак и от общинския съвет на гр. Батак, признателни граждани и други не правителствени организации.