Авиобаза „Чайка“ ще получи хеликоптер "Дофин"

26.05.2018 г. Авиобаза „Чайка“ ще получи хеликоптер

 Във военното министерство е минало съгласуването на проекта за инвестиционен разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и в него са отразени всички направени препоръки, съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Otbrana.com

Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и половина хеликоптер "Дофин", съобщи днес командирът им контраадмирал Митко Петев. Това е договорено в спогодбата с "Еърбъс Хеликоптерс", която е подписана на 23 май от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Според договора, хеликоптерът трябва да е предоставен на ВМС не по-късно от 18 месеца от подписването му. Контраадмирал Петев коментира, че вертолетът "Дофин" отговаря на всички изисквания и има същите качества като вертолетите "Пантер".
За новия хеликоптер не е необходимо допълнително обучение на летците, защото той е абсолютно идентичен с "Пантер", обясни контраадмирал Петев и уточни, че няма да е необходима и допълнителна апаратура или наземна техника. Военноморската авиобаза "Чайка" разполага и с апаратура за поддръжка.
През юни миналата година ВМС загубиха хеликоптер "Пантер" по време на тактическо учение в Черно море. Тогава загина и пилотът.
Командирът на ВМС съобщи още днес, че във военното министерство е минало съгласуването на проекта за инвестиционен разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и в него са отразени всички направени препоръки. Добавени са средства и за ДДС, което беше основната причина да има само една оферта и да не може да бъде реализиран проектът.
Контраадмирал Петев посочи, че придобиването на кораби няма да изостане от проектите за авиацията и сухопътните войски. Следващата седмица предстои приемането на проекта за инвестиционен разход на Съвета по отбрана и след това депозирането му в МС за междуведомствено съгласуване.
Контраадмирал Петев участва във Варна в ритуал по отбелязването на 102-та годишнина от началото на подводното плаване в България, който се проведе пред мемориалната плоча на първия български адмирал, командвал флота - Иван Вариклечков. На церемонията присъстваха областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних.

Присъстващите отдадоха почит към всички допринесли за подводното дело през годините назад. Духовник от Варненската и Великопреславска митрополия отслужи молебен.
По време на събитието командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев представи и реновираната сграда № 3, която е част от командването на флота и се намира точно до основната сграда на Щаба.
„Във Варна ул. „Преслав“, на която се намира реновираното здание, е символ на предприемаческия дух в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Сградата е построена именно тогава. Не е ясно кой е проектантът й, защото по онова време не е воден регистър. Зданието е било собственост на двама братя арменци. Те създават търговска къща. Помещенията й се използват за кантори. Варненската популярна банка също се е помещавала в сградата.“, разказа краеведът Християн Облаков от Варненско историко-архитектурно дружество „Наследство“, съобщава Moreto.net.