Армията се включи в поредица от патриотични прояви

28.05.2018 г. Армията се включи в поредица от патриотични прояви

 Сухопътни войски отбелязаха празниците на Асеновград и  Ямбол и  142 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг, съобщават от КСВ.

Otbrana.com

Военнослужещи от 4-ти артилерийски полк участваха в честванията по повод празника на Асеновград

На 27 май военнослужещи от 4-ти артилерийски полк –  Асеновград, заедно с Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, участваха в тържествата, посветени на празника на града.

Честванията започнаха  с празнична Света литургия за благоденствие в храм „Свети Николай Чудотворец“ и продължиха пред историко-археологическия резерват „Асенова крепост“,  където пред надписа на Цар Иван Асен II бяха положени венци.

Цветя и венци бяха поднесени и пред  паметника на Цар Иван Асен II, след което шествието се отправи към площад „Академик Николай Хайтов”. В тържествена обстановка бе издигнат националния флаг, а всички присъстващи бяха поздравени от кмета на община Асеновград – доктор Емил Караиванов.

Тържествата, на които присъстваха народни представители, представители на местната власт, много жители и гости на града, завършиха с лазерно шоу и празнични илюминации.

Тържествена проверка заря,  посветена на 142 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Военнослужещи от Бригадно командване-Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие на 27 май в град Козлодуй във възпоменателен митинг и тържествена проверка-заря по случай 142-годишнината от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг.

Командващ тържествената заря бе командирът на 10-ти механизиран батальон-Враца майор Симеон Цеков, а приемащ зарята - Председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева.

Слово по случай годишнината произнесоха кметът на община Козлодуй Маринела Николова и Председателят на Народното събрание на Република България.

В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев и неговата чета на козлодуйският бряг, бяха положени венци и цветя.

На честването, посветено на Ботев и неговите четници, присъстваха депутати от 44-то Народно събрание, представители на държавната и местната власт, както и много жители и гости на град Козлодуй.

Тържествено честване празника на  град Ямбол

Офицери, сержанти и войници на 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион, от състава на 2-ра механизирана бригада, както и командирите на двете военни формирования в Ямбол, взеха участие в тържественото честване на Празника на града, което се състоя днес, 28 май, на площада пред общината.

С тържествения ритуал по издигане на националното знаме и знамената на Европейския съюз и Община Ямбол военнослужещите потвърдиха общите усилия на всички за съвременна европейска община, мир и просперитет на  Република България.  В присъствието на областния управител Димитър Иванов, народните представители д-р Юлиян Папашимов и Николай Пенев,  гости и жители на областния град тържествено слово изнесе кметът на Ямбол Георги Славов.

На честването, организирано всяка година на емблематичния християнския празник Свети Дух, командирът на 42-ри механизиран батальон  подполковник Ивайло Иванов поздрави кмета на града, като му пожела успехи, значими резултати и място сред местните власти в страната ни - за развитие, културен и икономически напредък на областта. На свой ред господин Славов благодари за партньорството в съвместните дейности, които сам определи като „усилия за Ямбол и Родината”.