Ген. Попов летя на „Тракийски орел“

29.05.2018 г. Ген. Попов летя на „Тракийски орел“

 Otbrana.com

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов  взе участие в седмата по ред летателна тренировка „Тракийски орел“, която се проведе във военновъздушна база Граф Игнатиево, съобщава ВТК. По време на тренировката генерал Попов направи съвместен полет на изтребител Ф -15 заедно с полковник Пирад от Военновъздушните сили на САЩ.
След полета, бившият началник на отбраната и командир на Военновъздушните сили заяви, че професията на пилота е изключително важна и отговорна и политиците трябва да знаят това и да направят необходимото за да осигурят нормалната подготовка на пилотите. Той съобщи че Комисията по отбрана ще разгледа проектите за модернизацията на Сухопътните войски и ВВС на 5 юни. Полковник Пирад сподели, че са достигнати изключителни способности в съвместните учения с пилотите от българските военновъздушни сили.
“Тракийски орел” е българо-американската летателна тренировка, която се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г.
Двустранните полети с изтребителите F-15C/D на 123-та експедиционна авиационна ескадрила от състава на 142-ро авиационно крило на Националната гвардия на щата Орегон ще продължат до 08 юни 2018 т. От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски.