Възможностите на симулатор за Gripen провериха журналисти на „Хемус-2018“

30.05.2018 г. Възможностите на симулатор за Gripen провериха журналисти на „Хемус-2018“

 От компанията са готови да предоставят своята оферта при превъоръжаването на нашите ВВС, стана ясно от думите на Красимира Стоянова, вицепрезидент на Сааб за Централна и Източна Европа.

Спирдон Спирдонов

Една от седемте държави, към които с очаква да се обърнем за придобиване на нов основен боен самолет, както е посочено във внесения от правителството в парламента проект за инвестиционен разход, е Кралство Швеция. Става дума за „Gripen C/D, новопроизведен и Gripen C/D модернизирани до текущата конфигурация в страните-членки на НАТО (Унгария и Чехия)“.

В първия ден от 13-тото изложение за отбранителна техника „Хемус – 2018“, което бе открито днес в Пловдив, авиационни специалисти и недотам вещи в тази сложна материя имаха възможност на щанда на Сааб да се запознаят с широк набор от технологии, включително със симулатора за Gripen. Специално за всички журналисти компанията създаде условия лично да се убедят как се управлява този изтребител. Симулаторът създава динамична обстановка почти близка до „бойната“. Възможностите на самолета можеха да се изпитат при излитане, въздушни боеве, полет в трудни метео и планински условия и кацане на къса или дълга писта. За финансовите средства, които се спестяват при подготовката на пилотите, спор не може да има.

Като дългогодишен участник във форума компанията представи и други свои продукти. По време на 4-дневното събитие официалните гости, представителите на медиите и всички други посетители могат да получат подробна информация за съвременните технологични решения и модерни висококачествени продукти на Сааб в областта на отбраната и сигурността. Щандът вече беше посетен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Сааб се е доказала като надежден, отговорен и коректен партньор на България след като през 2012 г. компанията сключи договор за доставка на системата за обучение DITS за българските Сухопътни войски.

Изтребителите Gripen в момента се използват в Унгария, Чехия, Швеция, Тайланд и Южна Африка. През декември 2013 г. бразилското правителство съобщи, че избира Gripen за своите ВВС като целта е да придобие 36 изтребителя.

Радваме се да бъдем част от „Хемус 2018“. Сааб и Швеция вярват, че има добри възможности за сътрудничество с България по различни проекти, особено по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Gripen беше избран като най-добрия изтребител на базата на оценка на комисия, която имаше пълен мандат от българското правителство. Впоследствие парламентът преразгледа процедурата за придобиване на нов тип изтребител и направи препоръки към Министерството на отбраната. Българското правителство рестартира проекта и очакваме да видим какви ще са следващите стъпки. Разбира се, ние сме готови да представим нашата оферта като вярваме, че тя е най-добрата за България“, каза Красимира Стоянова, вицепрезидент на Сааб за Централна и Източна Европа.