Връчиха наградите на националния проект „Народните будители и Аз”

04.06.2018 г. Връчиха наградите на националния проект „Народните будители и Аз”

 Otbrana.com

В Новотел Пловдив президентът ген. Румен Радев и началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев участваха в тържественото връчване на наградите на Осмото издание на националния проект на Ротари и Зонта - „Народните будители и Аз” 2017/2018г.  Мероприятието се провежда за осма поредна година на територията на град Пловдив и е под националния патронаж на президента.

Проектът на Ротари и Зонта - „Народните будители и Аз” има за цел да представи имената и дейността на онези български възрожденци и личности, които са оставили своя ярък отпечатък в израстването и просперитета на нашата държава. Научавайки историята на великите българи и народни будители, градили през вековете българщината и българския дух учениците да се изпълват с национална гордост и патриотизъм. Участниците в проекта приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин и народен будител.

В тазгодишния конкурс е включена и тема, посветено на честването на 140-та годишнина от създаването на Българската земска войска и утвърждаването на позитивния имидж на Българската армия. Есе по темата е представила ученичка от 11 клас на Професионалната гимназия „Пейо Яворов” от гр Петрич. От името на  бригаден генерал Явор Матеев ще й бъде връчена книга и поздравителен адрес.

Пред присъстващите в залата слово беше произнесено от Президента на Републиката господин Румен Радев, след което връчи награди на училищата  класирали се на първо място. Бригаден генерал Явор Матеев произнесе кратко слово и връчи поздравителен адрес на главния организатор и председател на РОТАРИ КЛУБ – ПЪЛДИН доцент Кирчо Атанасов.