Запасни и резервисти по историческите места от преди 140 години

05.06.2018 г. Запасни и резервисти по историческите места от преди 140 години

 Спирдон Спирдонов

С известно разочарование започна автопоходът на представителна група на СОСЗР и КООСО, посветен на 140 години от Освобождението на България и 140 години от създаването на Българската земска войска. Генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва с неудовлетворение установиха, че Лавровпарк край с. Горни Дъбник,, Община Долни Дъбник не се поддържа и е оставен на инициативата на местните хора. Притеснение в това отношение изразиха кметът на селото Николинка Горанова и бившият уредник на историческия мемориал Янка Маринова. Първите паметници на загиналите за нашето освобождение руски и финландски бойци са поставени още през 1887 г., а паркът е изграден през 1950 г.

Там, където няма държавност, няма и история, посочи председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков. Той и президентът на КООСО полковник от заапаса Иван Иванов положиха венец на братската могила на 51 загинали от Измайловския полк през октомври 1877 г. За бойните действия говориха още председателят на Областната организация на СОСЗР в Плевен бригаден генерал от запаса Валентин Буров и неговият заместник полковник от запаса Стоян Шкодров.

Посещението в Плевенската панорама повдигна настроението.  Така беше и в Свищов. В историческия музей, който се помещава в къщата на големия български писател Алеко Константинов, полковник от запаса Иван Йорданов, председател на клуб „Тил“, връчи албум, който е посветен на 160-годишнина от рожденито на първия тилов офицер в българската войска полковник Георги Мечконев, който през след пенсионирането си живее в Свищов.

Интерес предизвика и музеят „Преминаване на руските войски“, който е на брега на Дунав. Там освободителите са форсирали реката и са стъпили на българския бряг, разказа уредникът Цветан Шекеров.  Платното, което показва преминаването на реката, е от историческа възстановка на НД „Традиция“. На него видяхме и полковник от запаса Станчо Джумалиев, като генерал Драгомиров, който беше част от групата.

Първият ден от автопохода приключи във Велико Търново.  На срещата с областното и общинско ръководство  на СОСЗР с председатели полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев и полковник от запаса Иван Петров бяха поставени редица въпроси, които акцентираха най-вече върху недостатъчната клубна база и ограничения достъп за ползване на Военния клуб. Генерал от резерва Стойков говори за диалога, който води с ръководството на Министерството на отбраната за решаване на поставените въпроси. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов поздрави участниците в срещата и ги запозна с усилията на военното училище за обучението на курсантите и кадетите с цел преодоляване на дефицита от кадри във Въоръжените сили. Утре походът продължава към Шипка и Казалък.