Завърши автопоходът на запасни и резервисти по историческите места на България

06.06.2018 г. Завърши автопоходът на запасни и резервисти по историческите места на България

 Спирдон Спирдонов

Венец и цветя пред Паметника на свободата на Шипка положи днес представителна група на СОСЗР. Това бе част от двудневния автопоход, посветен на 140 години от Освобождението на България и 140 години от създаването на Българската земска войска.

На историческото място се случиха още две събития. Председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков бе удостоен със званието „Почетен член на НД „Традиция“. Членската карта и грамота връчи почетният председател на дружеството полковник от запаса Станчо Джумалиев. Тук „Традиция“ е направила 13 възстановки на епичните боеве през август 1877 г., припомни полковникът. На върха ген. Стойков връчи на майор от запаса Стефко Михайлов картата за член на СОСЗР. Там се срещнаха и си припомниха завършването на военното учлище и военната академия подполковник от запаса Горгги Лютаков от випуск „Шипченски – 1967 г.“ и полковник от запаса Илия Дейков, подполковник от запаса Димчо Димов и майор от запаса Стефко Михайлов от випуск „Опълченски – 1977 г.“

Преди да изкачат 890-те стъпала до историческия връх заапасните и резервистите посетиха Етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово. Там на място се убедиха във верността  на твърдението, че народ без традиции бързо изчезва. Очевидно е, че в годините назад тази максима не се отнася за българите. По-нататък ще виидим. Впрочем, нека всеки сам да посети това уникално място, за да си направи съответните изводи.

Запасните и резервистите не останаха безразлични и към голямото богатство на тракийските владетели. Това стана при посещението на Голямата Косматка (тракийска могила) на 1 км южно от гр. Шипка, в която на 21 септември 2004 г. д-р Герги Китов открива величествената гробница на един от най-могъщите тракийски владетели на Одрисите – Севат III.  Домакинството бе на заместник-директора на Историческия музей в Казанлък Радослав Петков, чийто баща е старшина от запаса. Уникалната акустика на гробницата ни демонстрира по най-добрия начин майор от запаса Златко Петков, който свира вътре с кавал. През 2005 г. той е бил в екипа на Георги Китов и е имал рядко срещаната възможност да държи в ръцете си прдмети, включително и златни,  от V  и III век преди новата ера.

Автопоходът завърши на Крънска кория, край Казанлък. Там на 15 и 16 септември т.г. СОСЗР организира Национален събор на запасното войнство под патронажа на вицепремиера и миистър на отбраната Красимир Каракачанов. Общинската организация на съюза в Казанлък с председател майор от запаса Евгени Пейчев вече работи сериозно по домакинството на тази първа по рода си проява. Непосредствен организатор на автопохода бе главният секретар на съюза полковник от запаса Павел Станев. През цялото време своя екскурзоводски талант изяви секретарят на ЦКК полковник от запаса Кирил Парапанов.