Депутатите гласуваха двата проекта за модернизация на армията

08.06.2018 г. Депутатите гласуваха двата проекта за модернизация на армията

 Спирдон Спирдонов

След обсъждане в две последователни пленарни заседания Народното събрание прие предложеното от правителството решение за инвестиционни разходи за придобиване на изтребители и бойни машини за Българската армия. 151 депутати гласуваха „за“, 7 бяха „против“ и един „въздържал се“ в присъствието на премиера Бойко Борисов, който аплодира подкрепата. В пленарната зала бяха още заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Дискусията премина в сериозни аргументи в полза на по-нататъшното развитие на отбранителните ни способности, политически обвинения, народни поговорки, притчи и вицове. Единствено представителите на ПП „Воля“ бяха категорично против предвидените разходи за превъоръжаване. По този повод вицеадмирал от запаса Пламен Манушев припомни притчата как един народ воювал дълго време и накрая решил да претопи мечовете в рала, за да живее по-добре. Наистина една година животът бил прекрасен, но през следващата се наложило този народ да работи за други народи. Вицът бе на Илиян Ангелов от „Обединените патриоти“: „Защо „Воля“ била против купуването на самолети? Защото не разрешили на Веселин Марешки да има бензиностанция в авиобаза „Граф Игнатиево“.“ Всичко това, разбира се, бе в рамките на шегата  и най-вероятно за разведряване на атмосферата в пленарната зала.

Депутатите от ПГ „Обединени патриоти“ бяха категорични, че за една година ръководството на МО е направило много, за да настъпи рестарт на процеса на модернизация на Въръженте сили. В този смисъл поздравление получи и висшето военно ръководство.

Според ПГ на ДПС, макар и шокова, тази инвестиция е необходима. Като негативен момент бе посочено, че проектът за двата патрулни кораба изостава. Обърнато бе внимание, че финансовите средства наистина са много, но не са достатъчни за закупуване на най-съвременното въоръжение.

От ПГ „БСП за България“ подкрепиха необходимостта от модернизиране на Въоръжените сили и независимо, че виждат някои слабости гласуваха проектите. Препоръката бе да се направи най-правилният избор. Изразени бяха резерви по отношние на капацитета на правителството за изпълнението на проектите.

В изказванията на депутатите от ПГ на ГЕРБ бе подчертано, че с реализирането на тези два проекта и следващия за корабите се дава перспектива за развитие на армията за десетки години напред. Посочено бе, че разходите за самолетите, бойните машини и корабите няма да бъдат причина за пренебрегване от бюджета на останалите сфери.

От тук нататък всичко е в ръцете на министъра на отбраната и неговия екип. Според закона, депутатите ще имат последна дума, когато им бъде предоставен съответния договор за покупка на въоръжението.

***

Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лв. с ДДС.

Другият - за нов тип боен самолет, предвижда придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд лв. с ДДС. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.