55 години надежден страж на родното небе

09.06.2018 г. 55 години надежден страж на родното небе

 Otbrana.com

Военно формирование 26720- Черноморец, от състава на Първа зенитно-ракетна база, тържествено отбеляза 55 години от създаването си. Честването бе организирано след като личният състав на дивизиона се завърна от армейски полигон „Корен”, където от временни позиции участва в българо-американската летателна тренировка „Тракийски орел – 2018”.

Отбелязването на юбилея започна с посрещане на официалните лица и офицерите, сержантите и войниците служили във него на площада пред читалището на град Черноморец и продължи с празнична програма в него. Сред уважилите празника бяха полковниците Александър Ячовски и Петър Хаджипетров, началници на сектор „Зенитно-ракетна войски” и „Личен състав” в командването на ВВС, командирът на Зенитно-ракетната база полк. Емил Димитров, командири на зенитно-ракетни дивизиони, представители на Военноморските сили, на местната власт и ветерани.

„Повече от половин век вие изграждате и отстоявате репутацията на зенитно-ракетния дивизион с изключителни професионализъм и всеотдайност. Вашата висока организираност, дисциплина и трудолюбие са сигурна гаранция за успех при изпълнението на задачите по охраната на въздушното пространство на Родината в условията на динамични промени” – се казваше в приветствието към черноморци на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, което прочете полк. Ячовски. - „Ето защо в деня на Вашия празник изказвам искрена благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители, които работят безрезервно и не жалят сили, средства и енергия за изпълнението на непрекъснато растящите отговорности в интергрираната система за ПВО на НАТО”.

Като знаков за няколко поколения зенитно-ракетни специалисти и цивилни служители от Черноморец, но и за останалите служещи и преминалите през редиците на Зенитно-ракетните войски, определи юбилея командирът на Базата полк. Димитров. И се аргументира: „Защото всички ние сме едно семейство! Нашето колективно оръжие ни сплотява и учи да разчитаме един на друг, да зависим от другаря до себе си, да му се доверяваме. Историята на черноморци е и историята на всички от нашия род войски. В техните съдби можем да съзрем и своите собствени”.

В кратко, но емоционално обръщение към черноморци полк. Ячовски отбеляза, че само техните професионални умения, воля и отдаденост на България са превели дивизиона през трудностите в годините. И им пожела и занапред да са опора на цялото ни общество и надежден страж, осигуряващ чистото небе по източната граница на България.
Командирът на формированието, подп. Николай Василев, изнесе доклад, проследяващ историята на дивизиона и паметните моменти от нея. Специални акценти бяха големите бойни успехи и хората, свързали съдбите си с дивизиона. „Без вас този летопис нямаше да е факт, а оптимизма и вярата в бъдещето – химера” – заяви той на множеството. 
Със заповеди на командира на ВВС, на зенитно-ракетната база и командира на дивизиона бяха наградени с предмети и благодарствени писма много офицери,сержанти, цивилни служители и воини от запаса и резерва.
* * *
История на дизиона:
Военно формирование 26720 е създадено през пролетта на 1963 г. с разпореждане на Началника на ГЩ на БНА № 0030/01.04.1963 г. като поделение 70570 (първоприемник на бившето поделение 95750) с дислокация край с. Чубра, обл. Бургас. 
През есента на 1963 г. формированието е предислоцирано на временна полева позиция край бургаската мина “Росен“. На 14.02.1964 г. заема изградената първа основна стартова позиция на връх “Куков баир“ над с. Равадиново.
На 04.07.1964 г. е извършен първият боен пуск на полигон “Ашулук” в бившия СССР, с обща оценка от стрелбите “ДОБЪР“. След завръщането си дивизионът застъпва в първо бойно дежурство по охрана на въздушното пространство в състава на 3-та зрбр.
През 1976 г. ЗРК СА-75 “Двина” е снет от въоръжение и на 15.04.1976 г. дивизионът е превъоръжен със ЗРК С-125 ''Нева''.
На 25.12.1980 г. със заповед на министъра на отбраната на НРБ № 0078/28.07.1980 г. воиската част е предислоцирана от с. Равадиново в гр. Черноморец. Там, на 30.12.1980 г., застъпва в бойно дежурство от новата стартова позиция.
В изпълнение на заповед № ОХ-07/09.05.2011 г. на министъра на отбраната на РБ от 01.11.2011 г. дивизионът е обединен с реорганизираното военно формирование 22730 – Поморие и е създаден втори зенитно-ракетен канал.
От 01.07.2012 г. в състава на дивизиона е създадена техническа команда с личен състав и техника от разформираното военно формирование 22600 – Русокастро.