Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е стабилно

12.06.2018 г. Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е стабилно

 Загинаха капитан Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла, Русенско и  капитан Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово. Първият от тях има над 600, а вторият - над 500 летални часа. (Снимката е от учение на полигон „Корен”)

Otbrana.com

Състоянието на бордния техник на катастрофиралия снощи вертолет Ми-17 офицерски кандидат Алексей Каменов е стабилизирано, съобщава Пресцентърът на МО. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му, съобщава Пресцентърът на МО.
При катастрофата на вертолет Ми-17 от състава на авиобаза Крумово са загинали капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417. 
Причините за катастрофата се изясняват.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи инцидента като голяма трагедия. Той изрази своите съболезнования към семействата и близките на загиналите капитан Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла, Русенско на капитан Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово. Първият от тях има над 600, а вторият - над 500 летални часа. Те са извършвали това упражнение не един път.

Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м , а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата. Хеликоптерът е минал през основен ремонт в "ТЕРЕМ - Летец" през 2016 г. Приет е на въоръжение през октомври 1989 г. Ми-17

"Всичко е станало много бързо

и пилотите не са имали възможност да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност", заяви военният министър на съвместна пресконференция от Пловдив след полунощ с бригаден генерал Петьо Мирчев - зам. командир на ВВС, бригаден генерал Борислав Сертов - директор на Военна полиция, бригаден генерал Димитър Иванов - командир на 24-та база и генерал Андрей Боцев - началник на отбраната. Преди това те проведоха близо двучасово съвещание в авиобаза Крумово, където стана инцидента.

Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Обмисля се дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София.

"Рано е да се говори още за причината за катастрофата", каза министър Каракачанов. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общиим брой на въоръжение е пет.

"30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата", посочи бригаден генерал Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента".

"Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително," каза министър Каракачанов. "Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости", добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени.

Оказа се, че падналият хеликоптер Ми-17 е същият, който развя националния флаг на военния парад за Гергьовден тази година.

Това е вторият инцидент с военен хеликоптер в рамките на една година. На 9 юни 2017 г. военен хеликоптер "Пантер" катастрофира в Черно море по време на тактическо учение. При инцидента тогава загина пилотът майор Георги Анастасов. 

Министър-председателят Бойко Борисов изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти край пловдивското летище Крумово днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до падането на вертолета. По отношение на ранения военен техник министър-председателят е  наредил да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изрази своите съболезнования на семействата и близките на загиналите пилоти.