Военнослужещите от Специалните сили се върнаха от учение в Гърция

12.06.2018 г. Военнослужещите от Специалните сили се върнаха от учение в Гърция

 Otbrana.com

Завърши съвместното учение „SALAMIS STORM - 2018, което се проведе в тренировъчния център на Специалните сили на Република Гърция в Неа Перамос. То се провежда за първи път и е гръцка инициатива. Участваха формирования от Силите за Специални операции на България, Гърция, Сърбия и Румъния. От българска страна - военнослужещи от 2 батальон Специални сили на 68 бригада Специални сили, съобщават от формированието.

В хода на учението бяха отработени задачи по планиране на специалните операции, инфилтриране по различни способи („бързо въже“ и с моторни надуваеми лодки Zodiac), провеждане на специално разузнаване и директни акции за освобождаване на заложници. Основната тема на учението беше „Планиране и провеждане на специални операции за разузнаване, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници“. За пореден път представителите на Силите за Специални операции на Българската армия, демонстрираха висок професионализъм и боен дух при изпълнението на поставените задачи, като достойно защитиха името на Българската армия и на 68 бригада Специални сили.

Извън сценария за освобождаване на заложници (hostage release operation) и обезвреждане на терористи беше демонстрирано височинен скок на свободно падане, приземяване на ограничена площадка с националните знамена на страните участнички в учението.

Денят за високопоставени гости се проведе на 6 юни. На него присъстваха министрите на отбраната на Република Гърция Панос Каменос, Република Румъния Михай Фифор, Република Сърбия Александър Вулин и  началника на отбраната на Република България генерал Андрей Боцев. Страната домакин даде изключително висока оценка на оперативните способности на българското формирование. Българските Специални сили доказаха за пореден път, че са едни от най-добрите в НАТО.