Комисията по отбрана заседава в Националния военен университет

12.06.2018 г. Комисията по отбрана заседава в Националния военен университет

 Otbrana.com

Изнесеното заседание на парламентарната комисия по отбрана, което се проведе днес в НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите летци край авиобазата в Крумово, съобщава БТА.
В първата част на заседанието депутатите от комисията се запознаха със структурата, новите учебни планове и перспективите пред НВУ "Васил Левски", представени от началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов. 
В отговор на депутатски въпроси той отбеляза, че приоритет в обучението на възпитаниците на трите факултета на университета е високата квалификация, практическата подготовка и възпитаването на лидерски умения. 
Обучаемите стажуват във военни формирования в състава на Българската армия и участват в международни учения в системата на НАТО. Университетът, със своята 140-годишна история, е един от центровете за подготовка на български военнослужещи в мироопазващи мисии в чужбина, а голяма част от преподавателите са били участници в мисиите зад граница, каза той.
Във втората част от заседанието членовете на комисията дискутираха върху темата за развитието на държавата и армията като стълб на държавността. 
Участниците в дебата се обединиха около тезата, че държава без армия не може да съществува, коментира председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов. 
Той посочи, че финансирането на системата е водещо, но трябват и смислени идеи в дългосрочен план и уважение към военнослужещите. 
Един от акцентите в работата на комисията беше въпросът за превъоръжаването на армията чрез Закона за обществените поръчки/ЗОП/. Според ген. Попов, когато става дума за големи договори, свързани с визия за стратегическо сътрудничество те трябва да се сключват на държавническо ниво, какъвто е примерът с инвестиционния разход за придобиване на бойни самолети. 
Той отбеляза, че комисията в Народното събрание се е съобразила с аргументите на Министерството на отбраната за закупуването на нова военна техника за сухопътните сили и за военноморските сили да се използват процедурите по ЗОП или по изключение на ЗОП. 
Председателят на комисията уточни, че това са сложни процедури и отбеляза, че за нуждите на сухопътните войски трябва да бъдат набавени 150 машини, но всяка една машина има по 11 технически спецификации и две системи за командване.
На заседанието беше обобщено, че трябва да има увеличение в бюджета за отбрана, но е важно да се инвестира и в човешкия ресурс, а младите хора, постъпващи в армията трябва да бъдат мотивирани, затова усилията в тази посока не бива да се бавят.