В Мусачево отбелязаха празника на Химически войски

19.06.2018 г. В Мусачево отбелязаха празника на Химически войски

 Otbrana.com

Във военно формирование 42600 – Мусачево, вчера бе отбелязан тържествено 100- годишният юбилей на „Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология”. На 19 юни през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия. Тази дата е приета за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната  през 1994 г. войските се сдобиват със свой празник – 19.06.

В приветственото си слово командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров припомни за величието на делото на онези достойни българи, които преди 100 години са положили началото на химическите войски. По случай празника бяха прочетени поздравителни адреси от името на  командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, бивши командири на формированието и от кметовете на община Елин Пелин и с. Равно поле инж. д-р доц. Ивайло Симеонов и Цанко Цанев, съобщава КСВ.

Със заповед на командира на 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения. Празничният ден продължи с концерт с участието на танцови и фолклорни състави и клуб за спортни танци от училищата в община Елин Пелин. На празника присъстваха заместник-кметът на община Елин Пелин Стоян Стоянов, кметовете на селата Мусачево и Равно поле Милиян Илиев и Цанко Цанев и председателят на БЛРС Асен Пиперков.