Силите за специални операции участваха в съвместна българо-американска подготовка

25.06.2018 г. Силите за специални операции участваха в съвместна българо-американска подготовка

 Otbrana.com

В района на 68-ма  бригада Специални сили се проведе съвместна българо-американска подготовка по Програмата за развитие на партньорството SOF JCET1. От българска страна взеха участие формирование от 2-ри батальон Специални сили на бригадата и формирование от Специализирания отряд за борба с тероризма към Министерството на вътрешните работи. От американска страна взе участие група от Силите за специални операции на САЩ ODA 2233.

По време на съвместната подготовка бяха проведени занятия по огнева подготовка, тактико-специална подготовка, инженерна подготовка, военно-медицинска подготовка и свързочна подготовка. В заключителния етап от подготовката бе проведено ТСУ (Тактико-специално учение) по време, на което се отработиха задачи по планиране на Специалните операции, разузнаване, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници. Основни цели на съвместната подготовка бяха: повишаване на индивидуалните, колективните умения и способности, и подобряване на оперативната съвместимост между Специалните сили на Република България, Специализирания отряд за борба с тероризма към Министерството на вътрешните работи и Специалните сили на САЩ.

Учението бе инспектирано лично от заместник-началника на отбраната на вицеадмирал Емил Ефтимов и командира на Специализирания отряд за борба с тероризма старши комисар Георги Гайков. Те изразиха задоволство от видяното и дадоха висока оценка на постигнатите способности и оперативна съвместимост.