Наши офицери почетоха загинали български воини в Сърбия през Втората световна война

27.06.2018 г. Наши офицери почетоха загинали български воини в Сърбия през Втората световна война

 Otbrana.com

Група офицери от Българската армия, на път за участие в началната планираща конференция на многонационалното учение "Saber Guardian 19", която се провежда през тази седмица в гр. Сплит, Хърватия, се поклониха пред паметта на 600 български воини, загинали в боевете срещу германско-фашистките войски на Сремския фронт по време на Втората световна война през декември 1944 г., съощават от КСВ

От името на Ръководството на Сухопътните войски, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов, който е и ръководител на работната група, поднесе венец пред мемориала на българските войници край сръбския град Сремска Митровица.

За 173 дни, през периода от октомври 1944 до април 1945 година, сръбски, съветски, български и италиански войски преодоляват съпротивата на три обединени германско-хърватски полка, отбраняващи 6 фортификационни позиции, разположени между долините на реките Дунав и Сава. В настъпателната операция за овладяване на Сремския фронт загиват повече от 13 000 души от Югославската армия, 1100 от Съветската армия и 600 български войници от 3 и 8 дивизия от състава на Първа българска армия. В знак на признателност, имената на всички загинали са изписани на възпоменателни табели в почетната алея на парк-музея "Сремски фронт".