На „Црънча” обучаваха снайперисти

29.06.2018 г. На „Црънча” обучаваха снайперисти

 Otbrana.com

Двуседмичен базов курс за снайперисти се проведе в периода в района на Учебен Център „Црънча” на 68 бригада Специални сили. Участие в снайперския курс взеха 20 военнослужещи от формирования от Специалните сили и Сухопътните войски на БА - 61 Стрямска механизирана бригада, 2 Тунджанска механизирана бригада, 101 алпийски полк, 10 отделен механизиран батальон-Враца и Единен център за подготовка на специалисти-Сливен.

Целта на курса беше военнослужещите да се усвоят базови умения на снайперисти, като основните въпроси, по които се подготвяха бяха: поразяване на цели до 500м.; собственоръчно изработване на индивидуален маскировъчен костюм на снайпериста тип „Гили“; оборудване на дълговременна снайперска позиция; разузнаване на целите. И получаване на задачата, планиране по оперативните процедури на НАТО, които се използват от 68 бригада Специални сили.

Занятията се водеха от 8 инструктори от 68 бригада Специални сили. В заключителната част курса се проведе 24 часово занятие в лоши метеорологични условия като обучаемите бяха разделени на тимове, действащи под ръководството на инструкторите.

Участниците в курса демонстрираха висока мотивация и се представиха много добре на заключителния изпит, което показа за пореден път че взаимодействието между силите за Специални операции и Сухопътните войски е на много високо ниво.

Удостоверенията за завършване на курса бяха връчени лично от заместник-началника на oтбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, като на кратката церемония присъстваха и командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев и полковник Васил Челенков от Командването на Сухопътните войски.