Отличия на военнослужещи за принос към европейската система за сигурност

03.07.2018 г. Отличия на военнослужещи за принос към европейската система за сигурност

 Otbrana.com

Тържествена церемония по преустановяване на дежурството на контингента от Българската армия, участвал в състава на  Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”, се състоя вечра в 42-ри механизиран батальон – Ямбол. Заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников поздрави военнослужещите и определи участието им като „принос за европейската система за сигурност, в контекста на придобиването на съществен опит на личния състав за изпълнение на задачи, свързани със стратегически решения”. От името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, полковник Ников награди с грамоти военнослужещи за постигнати високи резултати.

В обръщението си към офицерите, сержантите и войниците командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов изрази чувство на гордост и удовлетворение от проявения професионализъм и положените от тях усилия по време на подготовката, сертификацията и носенето на дежурство.

***

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция. Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка. Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз. Тактическите бойните групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи съгласно Европейската стратегия за сигурност и Европейската политика за сигурност и отбрана.