Обсъждаха развитието на военновъздушната мощ на НАТО

04.07.2018 г. Обсъждаха развитието на военновъздушната мощ на НАТО

 На Симпозиума на командващите ВВС на Алианса представиха  актуална информация за навлизането на самолетите от пето поколение F-35.

Otbrana.com

На 2 и 3 юли 2018 г. в Щаба на Съюзното въздушно командване на НАТО (СВК) в Рамщайн се проведе Симпозиум на командващите на Военновъздушните сили на страните-членки на НАТО. На срещата присъстваха представители от 27 страни-членки, както и на четири партньорски държави. България бе представена от командира на ВВС генерал-майор  Цанко Стойков. Домакин на срещата беше генерал Тод Уолтърс, Командващ на СВК. Почетен гост беше четиризвездният генерал сър Стюърт Пийч, новия председател на Военния комитет на НАТО, който представи политико-военните аспекти за дискусиите.

По време на симпозиума бяха представени брифинги с актуална информация за състоянието на Съюзното командване и мисиите му, както и за навлизането на самолетите от пето поколение F-35, съобщават от българските ВВС.

Основни теми които бяха разгледани по време на симпозиума бяха „Специфичния принос на военновъздушната мощ за успеха на НАТО“, „Предизвикателства при осигуряването на военновъздушни способности“ и „Насоки за развитие на ВВС“.