Пловдив отбеляза възстановения си боен празник

05.07.2018 г. Пловдив отбеляза възстановения си боен празник

 Спирдон Спирдонов

За трета поредна година гарнизон Пловдив отбеляза на 4 юли възстановения си боен празник. Този път при доста проливен дъжд, което участниците тълкуваха по различен начин. Преобладаващо бе мнението, че природата плаче за загиналите българи във войните за национално обединение и в мирновременната военна служба.

Българската армия е служила само на едно – да защитава териториалната цялост и независимост на българския народ. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си на търествената заря (проверка). Да, отбеляза той, ние сме членове на един силен Алианс, но аз смятам и го казвам открито – българският народ и българската нация, тези българи, които живеят в днешните предели на България и тези, които живеят извън пределите на България, могат да разчитат само на едно  и това е на своята армия. Всички, които воюваха във Втора тракийска дивизия преди повече от сто години и тези, които служиха в Щаба на Втора армия, който беше в Пловдив, полагаха една клетва – да служат на България, подчерта още министърът.   

Празникът, посочи в словото си на търествената заря (проверка) началникът на гарнизона и командир на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, преминава под мотото „Вече възстановихме една славна традиция, нека да я утвърдим“. Защото, допъни той, почитайки миналото си, извличайки поука от грешките и успехите си, ние трябва да се учим от историята, за да можем по-уверено да градим настоящето си и да гледаме още по-стремително към бъдещето си. Родовата ни памет, воинските ни традиции, славните победи на Българската армия на бойното поле, православната ни вяра, христянските ни ценности и нашата славянска, българска писменост и книжнина са тези, които са ни съхранли като род и родина и ще продължават да ни водяят напред през вековете, заяви генералът.

В празника се включиха още Негово Високо Преосвещенство пловдивския митрополит Николай, народни представители,  областният управител Здравко Димитров, заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков, командири на военни формирования от гарнизона и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, директорите на дирекции „Социална политика“ и „Връзки с обществеността“ в МО Иво Антонов и Александър Урумов, кметът на Копривщица старшина от запаса Генчо Герданов и  кметове на населени места в областта, председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, председателите на Областния и Общинския съвет на СОСЗР бригаден генерал от запаса Янко Янев и полковник от запаса Божидар Манев, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните майор от запаса Атанас Хаджиев, запасни, резервисти и ветерани от войните.

Програмата на празника започна с традиционното шествие на представителни блокове на военните формирования и военно-патротичните съюзи. След  отслужването на заупокойна молитва от митрополит Николай бяха поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

Тържественото събране концерт бе във Военния клуб. Със свеждане на глави и едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички военнослужещи, напуснали този сят, през последната година. Бригаден генерал Матеев поздрави участниците в празника и подчерта приноса на всяко военно формирование в гарнизона за защитата на Родината.  В честването се включиха военнослужещи и служители от военните формирования от 68-ма бригада „Специални сили“, Трета авиобаза – Граф Игнатиево, 24-та авиобаза – Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба „Военна полиция”, Военна болница – Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования. Със знамената си участваха представители на СОСЗР, Съюза на ветераните от  войните и други военно-патриотични организации.

Нямаме спечелена война, но имаме спечелени битки, една от тях е Криволашката, припомни в словото си академик Георги Марков. Той призова да помним паметта на тези, които загинаха, защото имаха идеала всички българи да живеят под една национална стряха.

Поздравителни адреси бяха изпратили заместник-председателят на Народното събрание офицера от запаса Емил Христов, председателят на Комисията по отбрана и народен представител от Пловдивска област ген. Константин Попов, главният прокурор, командващият СКС, командирите на СВ и ВВС, началниците на военни учебни заведения, командири на военни формирования, началници на служби и военно-патриотични организации. Празничният концерт бе на художествени състави от Гарнизонния военен клуб.

Защо на 4 юли? 

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война (1913 г.). В променените условия в България след 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.