Морски вестник: Кон за кокошка във военноморски вариант

05.07.2011 г. Морски вестник: Кон за кокошка във военноморски вариант

Otbrana.com
Каква новина, а? По информация на медиите, на 30 юни т. г. министърът на отбраната – г-н генерал от резерва Аню Ангелов откри трифазен преобразувател, предназначен за електрическо захранване на минния ловец „Цибър”! И обяви закриването на една цяла Военноморска база с вековна история!
Добре, че поне президентът Първанов откри нов Дом на офицерите и сержантите от запаса резерва, защото „нашего брата” попълва бързо редиците с нови и нови запасняци, съкратени от войската. Той и този дом май ще е повече за отдаване на площи под наем за по седем евро квадрата, ама времето ще покаже!
Съпътстващата информация гласи, че Варна се разделя с един адмирал – командирът на Военноморската база. Завинаги! Ще си имаме капитан първи ранг – командир на пункт за базиране Варна.
Още по-назад е новината за разформироването на дивизиона за подводни операции, разбирай – съкращаването на последната ни действаща подводница! „Машалла!” – ще кажат комшиите. Иначе подводното плаване остава, в лицето на шепата флотски водолази. И слава Богу!
Лошото е, че това ще доведе до съкращаване на част от екипажа на субмарината.  За сметка на увеличаване броя на запасняците, обаче!
Във войската ни при изготвяне на официален документ с някакво предложение, или прошение до началството, накрая обикновено се пише: „На основание гореизложеното, предлагам:”. Не ни остава нищо друго освен да напишем:
На основание гореизложеното, ПРЕДЛАГАМ:
1. ВМС на България да се завърнат към корените си, като се реформират в „Дунавска флотилия” с базиране в град Русе.
2. Пак там да се пребазира и Варненският драматичен театър, който навремето, когато флотът е тръгвал за Созопол, на далечно плаване, го е следвал неизменно.
3. За флагмански кораб, който може да вози и театралната трупа, да бъде назначен ветеранът - миночистач, сега рейдов влекач – „Христо Ботев”. Основание – не е застрашен от съкращаване!

Паралакс АЛМУКАНТАРАТОВ,
любител на театралното изкуство,
варненец, но маджурин


Бележка на редакцията:
В читателско писмо получихме мотивирано предложение до всички реформатори в Българската армия и по-конкретно Военноморските сили. Текстът е кратък:
„Във връзка с обединяването на двете военноморски бази (Варна и Бургас) на ВМС в една, даваме безплатно идея за именуването на новото формирование. Нека то бъде наречено „ВАРТБУРГ”, тъй като ще бъде двутактово (като популярния някога автомобил, произвеждан в бившата държава ГДР) и ще бъде съставено от подразделения във ВАРна и БУРгас. Ако някой запита какво прави буквата „Т” в името, отговаряме: да напомня за тъпотията ви, господа реформатори”.