Приемат проекта за корабите за празника на ВМС

05.07.2018 г. Приемат проекта за корабите за празника на ВМС

 Анализът показва, че проектът ще има пряко влияние върху развитието на индустрията в частта корабостроене, казва командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Спирдон Спирдонов

С 19 гласа „за“ и 1 „против“ (на ПП „Воля“) Комисията по отбрана подкрепи днес внесния от правителството актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Депутатите бяха на мнение, че проектът е закъснял. Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов прогнозира, че до края на този месец проектът ще бъде гласуван и в пленарна зала. Празникът на ВМС е втората неделя на август.

Очертава се единствено ПГ на „Воля“ да бъде против, макар че нейният представител в комисията Слави Нецов допусна възможност колегите му да обсъдят още веднъж как ще гласуват. По принцип, обаче позицията на лидера им Веселин Марешки е отлагане някъде в бъдещето на модернизацията на армията.

Основната причина за актуализацията бе финансовата рамка, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. При предишния вариант не бяха предвидени средства по Закона за ДДС. Реализацията на проекта, уточни адмиралът, е съобразен с Националния план за нарастване на разходите за отбраната до 2 процента от БВП до 2024 г. Това е определило и разпределението на парите по години. На практика определените средства през 2025 и 2026 г. от 164 млн. лв. решават въпроса с ДДС. Именно те липсваха при гласуването на проекта в началото на юни 2016 г. и спънаха неговото изпълнение. Сега, посочи командирът на ВМС, съществуват всички предпоставки за участие на фирмите. При предишния вариант осем имаха готовност да участват, но парите ги спряха. Очаква се до края на годината да бъде подписан и договорът със спечелилата фирма.    

Започваме с два нови кораба и модернизиране на фрегатите, ако Народното събрание отдели повече средства, може да отидем и на по-голям проект, прогнозира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В документацията не се залага на кораби втора употреба. Това по-скоро е опция в смисъла „за всеки случай“.

Придобиването на новите кораби ще има сериозен ефект върху боеспособността на Българската армия. С тях, както казва контраадмирал Петев, ще постигнем седем от десетте цели за способности на ВМС. На въпрос на „Отбрана“ за икономическия ефект на проекта той отговори така: „Анализът показва, че проектът ще има пряко влияние върху развитието на индустрията в частта корабостроене. В продължение на десет години има стагнация в този сектор. Благодарение на този проект ще бъдат създадени способности не само за корабостроене, но и за производство от наши фирми на корабно оборудване, т.е. агрегати, част от оръжието, техниката, електрооборудването или от радолокацонните станции. Така ще се постави началото на преодоляване на тази стагнация. От друга страна, при положение, че през следващите 35 част от поддържката на корабите ще бъде в България, гарантираме работата на нашите кораборемонтни заводи. Сам по себе си проектът не е само разходи, той гарантира и инвестиции във всички спомагателни индустрии, каквито са корабостроене, кораборемонт, производство на корабно оборудване, на електрозахранване, на електроника. Не на последно място трансфер на високи технологични патенти. Отделено е място и на възможността за академично сътрудничество, т.е. участие на нашите институти и академична общност във всички етапи за реализиране на проекта, което е значителен плюс.“  

Според вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командващ ВМС, проектът е изключително добре подготвен документ. Освен това, каза той, промените го правят по-гъвкав и дават повече възможности, включтелно за преодоляване на рисковете за изпълнението. Разбира се, смята народният представител, два кораба не са достатъчни, трябват ни шест. Той повтори своята позиция, че е абсолютен противник на купуването на втора ръка кораби, имайки предвид проблемите с белгийските фрегати.

Всички изказали се депутати от опозицията – „БСП за България“ и „ДПС“ заявиха, че проектът е необходим и трябва да се изпълни. Единствено политиката на „Воля“ е друга. В заседанието участваха още заместник-миинистърът на отбраната Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров.