През октомври сме домакини на многонационално учение на Силите за специални операции

06.07.2018 г. През октомври сме домакини на многонационално учение на Силите за специални операции

 Otbrana.com

В щаба на 68 бригада Специални сили се проведе основна планираща конференция. Тя е за многонационално учение на Силите за специални операции В-9 CJSE „Thracian Sword 18“. Учението е ежегодно. През тази година то ще се проведе на територията на България през октомври. Домакин е 68 бригада Специални сили, съобщават от формрованието.

В конференцията участваха военнослужещи от Специалните сили на страните членки на инициативата B-9 на Югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, представители на Командването на ВВС на Р България, 24 авиобаза – Крумово и учебен полигон „Ново село“.

По време на основната планираща конференция беше прегледан меморандума за разбирателство, като детайлно се планира и съвместната тренировка, предхождаща учението. Финализира се и участващият личен състав и техниката от всяка една страна, като основен акцент беше декларирането на участието на авиационните средства от българските ВВС, ВВС на командването на силите за Специални операции на Р. Турция, както и военновъздушните средства предоставени от САЩ.

От 2 до 5 септември ще се проведе и финалната координираща конференция, както и мероприятията за провеждане до началото й.