В София подредиха изложба за 140 години от създаването на Българската армия

09.07.2018 г. В София подредиха изложба за 140 години от създаването на Българската армия

 Otbrana.com

В Градската градина, пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата са подредени 32 пана със снимков материал, който разказва за миналото и настоящето на Българската армия. Откриването, както съобщават от Пресцентъра на МО, ще бъде днес от 17 ч. Това ще сторят министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. На събитието е поканена да присъства и Йорданка Фандъкова, кмет на гр.София.

Юбилейната фотоизложба под надслов „В кадър – Българската армия днес" се организира от Министерството на отбраната, съвместно със Столична община. Включен е снимков материал с исторически характер, който се предоставя от НВИМ, както и фотоси, отразяващи боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. Снимките представят демонстративни бойни действия в реална ситуация, участия в различни полеви учения, национални празници и ритуали. Автор на снимките от съвременния период е фотографът на Министерството на отбраната Вяра Йовева.
***
След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоян­на армия с обща задължителна военна служба. Този принцип по-късно заляга в Търновската конститу­ция. За кратко време в армията са сформирани че­тири рода войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори, а през 1879 г. се поставят и основите на военния флот.

В края на 1878 г. Българската земска войска има в състава си общо 31 400 души, оборудвани с оръ­жие, материална част и боеприпаси от руската ар­мия.

На 1 септември 1878 г. в Пловдив е създадено Софийското военно училище в България. От тогава започва летоброенето не само на военното училище, но и на цялата българска военнообразователна система. В средата на ноември 1878 г. училището е преместено в София и се разполага в първия си район 
– бивша турска военна болница, която се е намирала на мястото на днешния Централен военен клуб. Там на 26 ноември 1878 г. училището официално е открито и осветено. На следващия ден започват учебните занятия.

С приемането на Търновската конституция, из­борът на княз Александър I Батенберг и създаване­то на българското правителство започва самостоя­телният държавен живот на Княжество България. С Указ № 23 от 17 юли 1879 г. се създава Военното министерство. На 17 декември 1879 г. влиза в сила „Привременно поло­жение за Българската войска”, което изпълнява роля­та на първи закон на въоръжените сили, които вместо „земска” вече се наричат кратко и ясно - Българска войска.