Във Военната академия осветиха статуята на Св. равноапостолна Олга

11.07.2018 г. Във Военната академия осветиха статуята на Св. равноапостолна Олга

 Спирдон Спирдонов

Статуята „Преклонение”, изобразяваща Света Олга (с моминско име Елена), представена като смирена девойка бе осветена днес в парка на Военна академия „Г.С. Раковски” пред паметника на полковник Борис Дрангов. Тя ще бъде поставена  по пътя, по който са  вървели  българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка, а именно в гр. Плачковци.  Църковният ритуал извърши отец Васил от БПЦ. Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък и изваяна от Иван Симеонов на 17 г. от професионалната гимназия в с. Кунино.

Света равноапостолна княгиня Елена, чиято памет БПЦ почита на 11 юли, е внучка на Свети цар Борис І – Михаил, покръстител на българите, племенница на цар Симеон Велики, съпруга на княз Игор, наречена от русите Олга. Баба на великия руски княз Владимир І, канонизиран за светец. Тя е прабаба на прочутите руски светци князете Борис и Глеб. Света равноапостолна Елена е дъщеря на княгиня Анна Българска (дъщеря на Свети цар Борис І – Михаил) и на канбагатурът Сондоке. Тя успява да постави началото на покръстването на целия народ на Киевска Рус.

Борис Николов, председател на координационния съвет  на патриотичните и  родолюбиви организации  по инициативата  „Една детска сълза – една молитва” и председател на Съюза на военноинвалидните кооперации връчи статуята на Община Трявна и кметство Плачковски. Той награди с паметен знак авторът на статуята Иван Симеонов, а дарителят на каменната заготовка Димитър Иванов от Мездра – с почетен диплом. Авторите на статуята бяха отличени и от началника на академията генерал-майор Груди Ангелов. От името на кмета на Трявна Дончо Захариев неговата заместничка Николина Николова връчи почетния знак на града на инициатора на това благородно и родолюбиво дело Тихомир Славов. С благодарност в словата се обърнаха още кметът на Плачковци Борислав Борисов и  ръководителя на представителството на Россътрудничество в България Павел Журавльов.

Мила Селахи от изследователския екип „Руните говорят" връчи книгата „Заветът", посветена на кан Кубрат, на Иван Симеонов – автор на статуята, Дончо Захариев – кмет на Трявна, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С.Раковски”, Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации, полковник от запаса Илия Милушев – съветник на президента по отбрана и сигурност и Борислав Борисов – кмет на Плачковци.   

В събитието се включиха още председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков, неговите заместници ген. Васил Върбанов и полк. Чавдар Петров, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полк. Петър Пандурски и членове на ръководството на организацията, председателят на фондация „Български ВВС” ген. Спас Спасов,  секретарят на Съюза на военноинвалидните кооперации Даниела Тронкова, офицери и служители от академията, гости от Враца, Трявна и Плачковци.

(Днес имен ден празнуват Олег, Олга, Оля. Желаем ви здраве, успехи и щастие!)

Снимка Димитър Бебенов