Народното събрание изпрати добра вест на военните моряци

19.07.2018 г. Народното събрание изпрати добра вест на военните моряци

 Инвестиционният разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ бе подкрепен от 135 депутати. Девет бяха против модернизацията на бойния ни флот, а един се въздържа.

Спирдон Спирдонов

Народното събрание гласува внесения от правителството актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. В докладите на парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси имаше категорична подкрепа.  Този консенсус се пренесе и в пленарна зала. Единствено депутатите от ПГ на ПП Воля да бъдат против, както беше в комисиите. От 145 депутати, за проекта бяха 135, против 9 и един се въздържа. В пленарна зала бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Така военните ни моряци, които днес са на Нацоналното учение с международно участие „Бриз-2018“, получават от депутатите една добра вест, както се изрази председателят на Комисията по отбрана генерал от запаса Константин Попов. Разбира се, би било добре да имаме четири, а не два, поради което трябва да се модернизират и наличните фрегати, стана ясно от думите на Христо Гаджев.

Петър Витанов и Николай Цонков обърнаха внимание на наличието на корупционен риск в реализирането на проекта.  Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов подобен риск съществува навсякъде, но важното е МО да направи така, че той да бъде ограниичен и предотвратен. От своя страна ген. Попов посочи и ролята на парламентарния контрол в процеса на реализиране на проекта. Като друг риск, ген. Кольо Милев, отбеляза смяната на управляващите във времето на доставка и изплащане и възможността за промяна на политическата воля за по-нататъшната модернизация на армията.

Ако днес не го направим, може след десет години бойният ни флот да остане без кораби, прогнозира Борис Вангелов. Според Славчо Велков би могло в проекта да се заложат и други способности на бъдещите кораби, с оглед на развитието на ситуацията в Черноморския регион в следващите години. Таско Ерменков обърна внимание, че наред с придобиването на нова техника трябва да се мисли и за повишаване на мотивацията на хората във Въоръжените сили.