Иновативна огнева подготовка водят в 61 механизиранa бригада

23.07.2018 г. Иновативна огнева подготовка водят в 61 механизиранa бригада

 Otbrana.com

На учебен център „Анево” в петък се проведе първото вътрешно бригадно първенство по динамична стрелба в условията на „Т-клас” федерация с отбори от формированията на 61 механизиранa бригада. Бяха поканени командири на батальони от формированията на Сухопътните войски, които имаха възможността да се запознаят с теоретичните постановки, както и с изискванията на динамичната стрелба като част от „Курс за стрелбите със стрелково оръжие и бойни машини във Въоръжените сили на Република България”, а също така и като спорт.

Целта на командването на 61 механизиранa бригада бе да демонстрира как могат да се развиват упражненията по огнева подготовка с цел пълноценно изпълнение на поставената мисия от формированията, използвайки новостите, въведени в „Курс за стрелбите със стрелково оръжие и бойни машини във Въоръжените сили на Република България”, както и новите съоръжения, за доразвиване  тактическите умения на личния състав, съобщават от формированието.

В състезанието участваха десет отбора, състоящи се от по четирима военнослужещи (офицери, сержанти и войници) от състава на 1 механизиран батальон, 2 механизиран батальон, 3 механизиран батальон, батальон за защита на силите и батальон ISTAR от  състава на 61 механизиранa бригада.

Новоизграденените съоръжения позволяват воденето на огън на 180 градуса в различни сценарии разработени на свободен принцип, но тактически обвързани с изискванията на регламентиращите документи. Планиращите сцените могат гъвкаво сами да избират вида на мишените (стационарни, появяващи и движещи се) и начина за отчитане на попаденията (брой на попаденията, звуков или светлинен сигнал). Всяка сцена задължително бива проектирана за стрелба с поне два вида огнестрелно оръжие - автомат и пистолет.

Състезанието премина при отлична организация с указана методическа помощ и контрол от господин Иван Бързилов - председател на българската „Т-клас” федерация, господин Владимир Манчев международен съдия по динамична стрелба и „Т-клас”, при особено голяма динамика - в четири тактически сцени, в които състезателите водят огън по цели на къси и пределно къси разстояния, придвижване и стрелба от различни положения, със смяна на видовете огнестрелно оръжие, след тактическо презареждане в движение и точен разчет на боеприпасите.

В 61 механизирана бригада има подготвени, преминали курс на обучение и сертифицирани от „Т-клас” федерацията т.нар. „range officer”-и или това са хората, следящи за правилното изпълнение на тактически сцени и стриктно спазване мерките за безопасност при боравене с оръжието, като тук на това състезание те за първи път самостоятелно осъществяват това.

Вземайки под внимание времето за изпълнение и точността при поразяване на целите в отборната надпревара на първо място се класира - 1 механизиран батальон, на второ - 3 механизиран батальон и на трето - 2 механизиран батальон, а индивидуално: Цветан Джорев от първи батальон, Даниел Табанджов от втори батальон и Димитър Димитров от батальона за защита на силите.

Бригаден генерал Пламен Йорданов връчи на призьорите медали и купи, като всеки участник получи и почетна грамота. Наградите бяха осигурени от Военен спортен клуб „Стрямци - 61”, под патронажа на който се проведе цялостното мероприятие.