Завърши полевият лагер за деца под надслов „Пътека към приятелството”

25.07.2018 г. Завърши полевият лагер за деца под надслов „Пътека към приятелството”

 Otbrana.com

За втора поредна година на Учебен полигон „Симитли” от 17 до 25 юли се проведе полеви лагер за деца в тежко семейно положение по инициатива на Българския червен кръст - клон Кюстендил под надслов „Пътека към приятелството”, в което участваха и инструктори-военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград, съобщават от КСВ.

По време на престоя си на полигона, те организираха и проведоха с децата занятия по добиване и пречистване на вода, работа с топографска карта, ориентиране без компас, оцеляване в гориста местност чрез използване на навес на палатка и подръчни средства.

Децата и доброволците от БЧК- клон Кюстендил проведоха вчера закриващо занятие на полевия лагер, на което демонстрираха както новоусвоените знания, умения и компетенции, така и техники по оказване на първа долекарска помощ.

Тази година децата са на възраст от 10 до 14 години от Кюстендил, Дупница и Рила. Според тях, обученията са били интересни, наученото по време на полевия лагер ще им бъде много полезно. Те бързо са свикнали и със спането в палатка и с живота в полеви условия. „Заниманията ни бяха много интересни и всички останахме доволни. Технологиите и мобилните телефони не ни липсваха, постоянно си говорихме, особено вечер преди да заспим, създадохме и много нови приятелства“, казаха още те.

Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев благодари на учениците за проявеното желание за придобиване на първоначални знания и умения по военна подготовка.

Лагерът донесе много положителни емоции и нови приятелства не само на децата, но и на военнослужещите. Благодарение на тази благородната инициатива „Приятелите на армията” се увеличиха.