Разрешиха пребиваването на съюзнически и чужди въоръжени сили

26.07.2018 г. Разрешиха пребиваването на съюзнически и чужди въоръжени сили

 За първи път процесът по подготовка, планиране и провеждане на съвместната българо-американска подготовка е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България.

Otbrana.com

Министерският съвет на Република България прие решение, с което разреши преминаването през и пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES - 18.1“ - PLATINUM LION 18. Тя ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон „Ново село“.

Съвместната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 18.1“ - PLATINUM LION 18, се провежда на българска територия в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната, и на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2018 година с участието на сили и средства от държави-членки и партньори на НАТО от Черноморския регион.

Участие ще вземат военнослужещи и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на: Република България, САЩ в Европа, Румъния, Република Молдова, Република Албания, Република Сърбия, Грузия и Черна Гора с екипировка, щатно въоръжение и необходимото оборудване.

За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България.