Смолян посрещна миротворците ни от Афганистан

27.07.2018 г. Смолян посрещна миротворците ни от Афганистан

 Otbrana.com

На площад „Свобода“ в Смолян вчера бе посрещнат с почести завърналият се от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ 35-ти контингент на Въоръжените сили на Република България, съобщават от КСВ. Командир на мисията е полковник Георги Маргитин, който приветства военнослужещите и всички присъстващи с думите: „За мен е гордост и чест да застана пред този строй за последен път, с мисълта за ясно изпълнена задача. И с мисълта, че спазих обещанието, което дадох на вашите близки - да ви върна живи и здрави. Искам да благодаря на вашите близки, че са отгледали и възпитали такива дъщери и синове, с които аз съм готов да отида във всяка точка на земното кълбо“. Той получи от Министерството на отбраната награден знак за отлична служба – първа степен, за проявен висок професионализъм и отговорно изпълнение на националните си задължения в международна среда. Наградата му бе връчена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

„Висшето военно ръководство на МО е признателно за службата ви в мисията на НАТО за подкрепа. Там вие дадохте категорична изява на своите воински качества, бяхте дисциплинирани и волеви и не допуснахте произшествия… Демонстрирахте, че България има способни въоръжени сили, допринасящи за колективната сигурност и е неделима част от мисията за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан“, посочи вицеадмирал Ефтимов.

По неговите думи днес Министерството на отбраната има ключов приоритет - подготовката и мотивацията на личния състав на Въоръжените ни сили. „Ние разчитаме на вас, на доказалите се като професионалисти в своите структури, но служили и в коалиционна среда, където рискът е съвсем реален. Вие сте хората, на които се доверяваме безусловно да допринасят за повишаване способностите на вашите формирования. Вие сте пример за личностно и кариерно израстване на всички днешни и бъдещи воини на България. Вярвам, че вашите опит и знания ще бъдат от полза и занапред на страната и обществото ни. Бъдете здрави, щастливи и много успешни тук, на родна земя!“, заяви заместник-началникът на отбраната.

На тържествения ритуал присъстваха още  командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  заместник-кметът на община Смолян Венера Аръчкова, заместник-областният управител на област Смолян Владимир  Гърбелов, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шишков, представители на службите за национална сигурност и гости.

Военнослужещите от контингента бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, комадващия СКС и командира на Сухопътните войски.