Американски военни инструктори обмениха опит с българските си колеги

27.07.2018 г. Американски военни инструктори обмениха опит с българските си колеги

 Otbrana.com

Четирима военнослужещи-инструктори от армията на САЩ бяха на посещение в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен от 15 до 27 юли 2018 г. за провеждане на мероприятието „Instructor Development course” от партньорската програма за сътрудничество с Националната гвардия на Тенеси, съобщава КСВ.

Курсът е поредна част от програмата за обучение на сержанти от Сухопътните войски. Целта на посещението на четиримата военнослужещи от армията на САЩ бе да се запознаят със способите за обучение и методите за прилагане на обучителните програми при професионалното развитие на сержантския състав, а също и да бъдат полезни със своя опит.

В процеса на работа американските инструктори се срещнаха с представители на командния състав на ЦПС, със специалисти и инструктори от Центъра за подготовка на сержанти и войници, посетиха учебните зали и разговаряха за методите на преподаване. Изтъкнаха, че тренажорът (танк Т-72) е изключително удобен и полезен начин за обучение на танкисти и че това е нещо, което те биха заимствали като образец в своята бъдеща работа. Имаха възможност да видят как се провежда обучението на командири и мерачи на танк Т-72 и как се работи с автомат за зареждане на танково оръдие в тренажорни условия.  Проведоха стрелби на огневи комплекс „Батмиш” с пистолет „Макаров”, автомат „Калашников” и картечница ПК и по техните думи това е било едно от поредните силни изживявания, които са имали тук.

Успоредно с професионалните ангажименти през двете седмици, американските военнослужещи се запознаха с част от историята и културата на страната, като високо оцениха начина, по който бяха посрещнати от колегите си в ЦПС и изявиха желанието си да дойдат в България отново.

MSG Danta James споделя: „Аз съм от 27 години в армията, като 12 от тях съм инструктор. Възхищение е думата, с която мога да изразя впечатлението си от България и Сливен. Възхищение от гостоприемството и професионализма на българските ни колеги. Те ни дадоха възможност да се почувстваме не само като част от един екип, а и като част от едно общо семейство. Американските и българските инструктори тренират по идентичен начин, разликата е само в технологичното оборудване и екипировка. Гледаме към бъдещето, за да продължим българо-американското партньорство за много години напред.

Град Сливен представи по невероятен начин историята на града и България.

А изводът до който стигнах е, че красотите на планините рефлектират в душите на българските хора.”

SFC Winton Dillon, който  от 39 години е в армията, като 21 от тях е инструктор: „…Искам да благодаря на колегите от Сливен за тяхното гостоприемство. Всички ние сме изключително благодарни, че  присъствахме на тържественото честване на площад „Хаджи Димитър”. Радваме се, че бяхме част от това събитие, че видяхме как изразявате почитта си към героите и че не сте забравили миналото си.”

SSG Brett Rodefer е със 17 години служба в армията на САЩ, като последните 8 от тях е инструктор: „Преживяванията ми сега в България са страхотни. Чувствам българските колеги като семейство – все едно се знаем от много години. Радвам се, че успях да споделя опит и да видя способностите на хората тук.”

***

Приключи тридневен семинар с офицери от Сухопътните войски на САЩ

 Офицери от Сухопътните войски обмениха опит с офицери от Сухопътните войски на САЩ на семинар, който се проведе във войскови район Кабиле в Ямбол. За времето от 24-26.07.2018г. те участваха в мероприятие, в изпълнение "План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2018г.

От българска страна взеха участие офицери от състава на Втора механизирана бригада, а от американска страна – офицери от Сухопътните войски на САЩ, базирани в Съвместен център за подготовка – Хохенфелс, Германия.

В рамките на темата "Методическо земно таргетиране”, офицерите от артилерията и разузнаването обмениха опит и обсъдиха въпроси, свързани с процеса по съвместно определяне на целите за поразяване и координиране на огневата поддръжка.

При разбора, проведен в последния ден, всички участници изказаха мнения относно подготовката и провеждането му и споделиха впечатленията си от съвместната работа и своите очаквания за следващи съвместни срещи от подобен характер.

За българските участници, трите дни заедно с американските партньори бяха полезни и ползотворни.