Випуск „Ботевски“ получи първите си офицерски пагони

28.07.2018 г. Випуск „Ботевски“ получи първите си офицерски пагони

 Otbrana.com 

Бъдете добри командири, учете вашите войници и подчинени на това, което вие сте научили, грижете се за тях, ценете техния живот и тяхното здраве. Това каза вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на Националния военен университет “Васил Левски” и кадетите от Професионалния сержантски колеж във Велико Търново. Те са 140-ия випуск на военното училище и носят името „Випуск Ботевски“. „Преминахте през тежка подготовка и получихте признанието на вашите преподаватели и командири; получавате доверието и на Министерството на отбраната. Но най-важното е, че във вас ще бъдат вперени погледите и вие трябва да спечелите доверието и на целокупния български народ, който винаги основно и единствено е разчитал на своята армия. Връзката между народ и армия, въпреки политическите катаклизми, въпреки превратностите на времето, никога не е прекъсвала“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Цялото българско общество е разчитало, разчита и ще разчита, въпреки политическата конюнктура, основно на своята армия, за защита на Майка България“, заяви още той.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов се обърна към курсантите и кадетите с думите: „Пътят не е лек, но вие не сте сами – ние всички сме заедно. Заедно ще гарантираме суверенитета и териториалната цялост на Република България, заедно ще работим в национална и международна среда, заедно ще продължим да модернизираме Българската армия“. Той благодари на ръководството на Националния военен университет (НВУ) и му пожела все така да бъде символ на качествено военно образование и да предоставя кадри за нуждите на българските Въоръжени сили. Към родителите и близките на курсантите и кадетите вицеадмирал Емил Ефтимов се обърна с думите: „Ще направим всичко възможно да се гордеете с избора на вашите синове и дъщери“. 

През 2018 учебна година завършиха 113 курсанти от НВУ „Васил Левски” в 16 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност. Първенец на 140-ия випуск „Ботевски” е лейтенант Деница Иванова, специализация „Войски за ядрена, химическа и биологична защита и екология”. Тя завърши обучението си със среден успех от курса Отличен 5.75 и от държавните изпити Отличен 6.00 и стана носител на тазгодишната награда „Борис Дрангов“ на НВУ, която и беше връчена от началника на университета бригаден генерал Пламен Богданов. От името на 140-и Випуск „Ботевски“ лейтенант Деница Иванова се обърна към командирите и преподавателите: „Не съществуват думи, с които може да опишем нашата благодарност към вас. Вие не щадяхте нито времето си, нито здравето си, нито знанията и опита си, за да ни направите достойни офицери, наследници на герои. Поклон пред вас“.

44 кадети са випускниците от десетия випуск на Професионалния сержантски колеж, които получиха свидетелства за професионална квалификация. Кадетите са обучавани в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново по 3 специалности и по 1 специалност в секция „Военновъздушни сили” в Долна Митрополия. Отличници на випуска на Професионалния сержантски колеж са младши сержант Ирена Сакутова и младши сержант Ели Вичева, които завършиха с успех Отличен 5.87. 

Първенците и отличниците получиха награди от министъра на отбраната и от името на началника на отбраната. Тържественият ритуал се проведе в присъствието на висшето военно ръководство, председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов и народни представители, представители на местната власт, на МВР, на висши военни учебни заведения, много граждани и гости на Велико Търново, съобщава Пресцентърът на МО.