На учебен полигон „Ново село“ стартира многонационалната съвместна подготовка „Platinum Lion 18“

30.07.2018 г. На учебен полигон „Ново село“ стартира многонационалната съвместна подготовка „Platinum Lion 18“

 Otbrana.com

Днес на учебен полигон „Ново село“, под ръководството на полковник Стоян Шопов – началник на щаба на 2 механизирана бригада – Стара Загора, започна многонационалната съвместна подготовка „Platinum Lion 18“, съобщават от КСВ.

В съвместната подготовка участват до 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника от въоръжените сили на Република България, САЩ,  Албания, Грузия, Молдова Румъния, Сърбия и Черна гора.

Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, офицер, провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, а директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2 механизирана бригада. Командир на Многонационалния батальон е подполковник Николай Александров, командир на 31 механизиран батальон.

Темата на съвместната подготовка е „Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност”. В хода на учението ще се проведат ротни тактически учения, тактически занятия с бойни стрелби на отбранителна, настъпателна тематика и операции по поддържане на мира.

В словото си при откриване на учението, полковник Шопов подчерта: „Провеждането на съвместни учения от този тип са особено важни  за развитие на партньорството, усъвършенстване на оперативната съвместимост, приятелството и взаимното доверие между участниците“.