Връчиха дипломи във Военна академия

31.07.2018 г. Връчиха дипломи във Военна академия

 Otbrana.com

В днешното време, в което много ценности се промениха, навлязоха такива, който българската нация и българската държава нямат в своята традиция. Най-важните ценности днес са любовта към Отечеството и вие като негови защитници, като негови бранители. Пазете България и пазете българската нация. Защото това, което придобивате тук като знания, то не е само професия. То е велико призвание, последната бариера пред домогванията на врагове, противници и външни заплахи. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков днес на тържествената церемония по връчване на дипломите на „Випуск 2018“ на Военната академия „Г. С. Раковски“.
В словото си заместник-министър Анатолий Величков се спря на героизма и саможертвата на бойното поле на много от преминалите през Военното училище и Военната академия войници и преподаватели. „Тези, които завършвате днес, Випуск 2018 година, не предавайте своята бойна чест, своите знамена, не предавайте своите семейства и близки, не предавайте своите приятели. Аз съм сигурен, че това ще го спазите“. 
На слушателите от Република Македония, които завършват Военната академия „Г. С. Раковски“, заместник-министър Анатолий Величков пожела да следват примера на велики пълководци като генерал Климент Бояджиев, генерал Александър Протогеров (и двамата родом от Охрид), полковник Борис Дрангов, родом от Скопие. „Техният пример за мъжество, военна тактика и стратегия, е пример, който и днес Военна академия следва“, подчерта той.
„Системата на отбраната като подсистема на системата за национална сигурност е сложен комплекс от политически, икономически, военни и социални дейности, насочени към осигуряване на стабилна среда за сигурност. Убеден съм, че по време на обучението вие сте придобили знания и умения и сте добре запознати с предизвикателствата на средата за сигурност“, това каза в словото си заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че е оптимист, защото в системата на национална сигурност и отбрана влизат хора, които са добре подготвени. „Ние се нуждаем от високо образовани и иновативни хора, които не се страхуват да изразят своето мнение и да дават професионални съвети“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.
В отговор на журналистически въпроси заместник-министър Величков заяви, че предстои работа по сключването на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на до 14 броя самолетите Су-25. По отношение на осигурения ресурс заместник-министърът подчерта, че за 2019 г. по средносрочната прогноза са предвидени още 100 млн. за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите и още 100 млн. общо за двете години - 2020 г. и 2021 г., съобщава Пресцентърът на МО.