Военнослужещи от ВВС участваха в отбелязването на 141 години от боевете при Стара Загора

01.08.2018 г. Военнослужещи от ВВС участваха в отбелязването на 141 години от боевете при Стара Загора

 Otbrana.com

На 31 юли преди 141 години се води една най-тежките битки по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. Тогава е сражението за освобождението на град Стара Загора, при което градът е опожарен и сринат до основи. Избити и безследно изчезнали са повече от 14 500 души. Боевете край Стара Загора, които се водят на 19/31 юли 1877 г., се считат за бойното кръщение на Българското опълчение.

Вчера хиляди родолюбиви българи се преклониха пред паметта на знайните и незнайни герои  от Стара Загора, жертвали живота си за освобождението на града и Отечеството ни, съобщават от ВВС.

Както всяка година, така и днес воини от в.ф. 36 150 – Стара Загора от състава на Военновъздушните сили, взеха участие във възпоменателните церемонии по отбелязване на годишнината от боевете за Стара Загора и 140-тата година от Освобождението на България.

Военнослужещи от ВВС бяха част от военните ритуали по полагането на венци и цветя в памет на героично загиналите български опълченци и руски воини пред Meмopиaлeния  ĸoмплeĸc „Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa", пред Πaмeтниĸа нa Tpeтa oпълчeнcĸa дpyжинa и пoдп. Kaлитин и пред Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой.