Ветеран от войната отпразнува в Брацигово своя 95 - годишен юбилей

02.08.2018 г. Ветеран от войната отпразнува  в Брацигово своя 95 - годишен юбилей

 Таня ЙОРГОВА, Димитър ШУЛЕВ

Участникът във Втората световна война Никола Атанасов Костов отпразнува своя 95-и рожден ден  в  родното Брацигово. Роден е на 15.07.1923 г. и мобилизиран на 21 години, заминава на фронта през Втората световна война и се сражава по бойните полета в  Македония , Сърбия и Унгария като артилерист.

След войната завършва образованието си  във Висшия хранително-вкусов институт гр. Пловдив и в СССР. Повече от 20 години работи като началник отдел в завод „Арсенал“ гр. Казанлък. След пенсиониране се установява в родния си град и активно се включва в обществения живот. Никола Костов е дългогодишен председател на  Общинския съвет на СВВБ в град Брацигово, а по-късно избран за почетен председател на Съюза на ветераните от войните в града.

От няколко години живее със семейството на дъщеря си в Казанлък и се радва на вниманието и грижите полагани от близките му. Той обеща 100-та си година отново да отпразнува в Брацигово.

С много жар в очите си дядо Кольо разказа за преживяванията си на фронта и за любовта му към Родината. Съседите му споделиха за дългогодишното добро съжителство с него, за изключителната му скромност и за готовността му винаги да се притече на помощ.

На скромното тържество организирано от общината , председателят на Областния съвет на СВВБ Петко Генуров поздрави ветерана от името на Централния съвет на съюза на ветераните от войните на България и връчи вимпел, финансова подкрепа и книга, подписана лично от Председателя на Централния  съвет на СВВБ  доц. д-р Иван Сечанов. Грамота от Областния съвет на съюза на ветераните гр. Пазарджик прочете неговият председател.

В поздравителния адрес,  който кметът на община Брацигово Петко Петков изпрати се отбелязва: „Общинското ръководство изказва признателност пред Вас, тези, които жертвахте живота си, сражавайки се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения. Горд съм, че сред нас има човек като Вас – с безрезервна преданост към родината, с неизчерпаема енергия, с която раздавате своята мъдрост…“.  Юбиляря получи поздрави и подаръци от приятели и съмишленици в общината и областта.