Съвместната подготовка на „Ново село” продължава със сглобяване на многонационалните роти

06.08.2018 г. Съвместната подготовка на „Ново село” продължава със сглобяване на многонационалните роти

 Взводовете вече показаха добра сглобеност и координация, казва директорът на учението подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада

Спирдон Спирдонов

От 30 юли до 10 август на УП „Ново село“ се провежда съвместна многонационална подготовка „Platinum Lion 18“. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада, от когото научаваме, че на 5 август са завършили тактически занятия на взводовете.

-          Г-н подполковник, как протича съвместната подготовката?

-          От 1 август започнахме взводната тематика и за пет дни, използвайки възможностите на полигон "Ново село", постигнахме резултати, които напълно удовлетворяват изискванията на ръководството на учението. На 4 и 5 август проведохме тактически занятия с бойни стрелби с механизираните взводове и контролни занятия по стрелба и управление на огъня с минохвъргачните взводове. Въпреки краткия период на подготовка, всички взводове показаха добра сглобеност и координация при изпълнение на тактическите и огневи задачи.

-          Формированията са много. Как сте организирали оценяването на техните действия?

-          Важна роля в този процес играят оценителите, които са структурирани в многонационална група за ръководство и контрол на основата на щаба на 31-ви механизиран батальон. Всеки ден наблюдават и оценяват действията на формированията по предварително определени критерии, провеждат непосредствен разбор и стриктно следят за спазване на мерките за безопасност.

-          Какви предизвикателствата се налага да преодолявате?

-          Предизвикателство е да ръководиш подготовката на многонационални роти. Има ред специфични фактори като различни тактики, техники и процедури за работа на местността, езикова бариера, стриктно спазване на мерките за безопасност, а също и усвояване на нови образци въоръжение и техника. Но при създадена добра организация и инициативност на всички нива, препятствията се преодоляват с лекота.

-          От тук нататък какво предстои?

-          Подготовката продължава с тактически занятия за сглобяване на многонационалните роти и ще завърши с тактически учения с бойна стрелба на 7 и 8 август.

-          Каква е прогнозата Ви за представянето на участниците до края на учението?

-          Надявам се, че проявеният до тук хъс от личния състав, натрупаният опит от командирите и професионализъм при изпълнение на отделните тактически действия ще бъдат демонстрирани и до края на „Platinum Lion 18“.