В Русе наградиха военнослужещи от Военноморските сили

06.08.2018 г. В Русе наградиха военнослужещи от Военноморските сили

 Otbrana.com

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се състоя церемония по награждаване на военнослужещи от Военноморските сили и пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместник областният управител на Област Русе Валентин Колев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, подполковник Димитър Титев и др.

Пламен Стоилов заяви, че се чувства горд за поредна година Русе да бъде домакин на старта на тържествата по случай създаването на Военноморските сили в България. Той отличи с плакет „Русе“ и парични награди подполковник Любен Димитров Янков – командир на комендантско-домакинска част във военно формирование 34410-Варна, главен старшина Станимир Димитров Станев – оркестрант във военно формирование 52290-Варна и Старшина 1-ва степен Антон Димитров Роев за отлично изпълнение на служебните им задължения и по повод 139 години от създаването на Военноморските сили на Република България.

Кметът Пламен Стоилов връчи на контраадмирал Петев статуетка, която е умалено копие на Паметника на Свободата, а командирът на Военноморските сили подари на русенския градоначалник военноморски флаг, който за пръв път се е развял в Русе, в знак на благодарност за доброто сътрудничество и гостоприемство, определяйки Русе като „люлката“ на военноморския флот.

Преди церемонията, представителите на ВМС проведоха срещи с областния управител и кмета на Община Русе. В 18:30 ч. пред Доходно здание предстои да се проведе концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, последван от празнично шествие до Паметника на моряка, където ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. Кулминацията на празненствата ще бъде спектакълът „Вълни“, съпътстван с пищна празнична заря, на площад „Свобода“. По традиция, всяка година тържественото честване на годишнината от създаването на ВМС започва от град Русе, където е поставено началото на военния флот на Република България, съобщава https://dariknews.bg.