Формирования от 8 нации под ръководството на българските Сухопътни войски действаха съвместно

08.08.2018 г. Формирования от 8 нации под ръководството на българските Сухопътни войски действаха съвместно

 Чест прави на Командването на Сухопътните войски и на 2-ра механизирана бригада, каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, че делегираха правата на щатните длъжностни лица и им дадоха възможност  да придобият опит и да демонстрират нашата  оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО и армиите от „Партньорство за мир“.  Неговото категорично мнение е, че Сухопътни войски  са показали  способности  да планират, организират и ръководят подобна многонаационална  подготовка. Той съобщи, че до няколко дни  ще бъдат изпратени предложенията  за оферти  във връзка с изпълнението на проекта за придобиване на бойни машини за пехотата. Съвместните действия на различни култури гарантират нашата обща сигурност и това го видяхме днес на полигона, подчерта началникът на политическия  кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов. Той определи учението като сериозен успех на военното ни ръководство, Сухопътни войски и армията, като цяло. Удовлетворен съм, че това, което планирахме в шестмесечния период бе постигнато, отбеляза  заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал  Валери Цолов. 

Спирдон Спирдонов

Над 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника от Въоръжените сили на Република България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова Румъния, Сърбия и Черна гора тренират от миналия понеделник, 30 юли, водене на тактически действия за осъществяване на контрол в зона за отговорност в коалиционен формат. Съвместната подготовка „Platinum Lion 18“ с участието на военнослужещи от 8 нации членки на НАТО по програмата „Партньорство за мир” завършва в петък. Тя е в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина, с участието на сили и средства от държави членки и партньори на НАТО от Черноморския регион. Темата на учението е „Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност.“ Разчетите на минохвъргачния взвод от Молдова бяха само от курсанти, които за първи път стреляха на полигон. Направи впечатление умелото им включване в артилерийския двубой. Поддръжката от въздуха бе от вертолетите на 24-а авиобаза.

Действия при инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили се разиграват вече една седмица на УП „Ново село”. Днес представители на медиите имаха възможност да наблюдават епизоди от провеждащите се тактически учения с бойна стрелба на две от ротите и тактически занятия с взводовете от третата рота. Проследени бяха отбранителните действията на рота, поддържана от вертолети за бойна поддръжка и минохвъргачки за отразяване на настъплението на противостоящи тежко въоръжени формирования и удържане на заповядания район. Взводовете от втората рота проведоха операция по блокиране и прочистване на част от населен пункт за неутрализиране на диверсионна група на противостоящите сили, изпратена в тилната зона на батальона, след което взвод от третата рота с решителна настъпателна операция унищожи спрения противник и осигури условия за възстановяване на сигурността в зоната за отговорност. Бунтовническият главатар бе много бързо заловен и предаден на Военната полиция. Наложи се медицинската евакуация на тежко ранен войник да бъде извършена от въздуха с вертолет „Кугар“, като Ми-24 го осигуряваше. Атаката и преследването на противника бяха поверени на морската пехота на САЩ.

За първи път цялостната организация по планиране и провеждане на съвместната подготовка „Platinum lion 18” е поверена на командването на Сухопътни войски и 2 механизирана бригада. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник–началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. За ръководство на подготовката беше формиран многонационален батальон на базата на 31 механизиран батальон от състава на 2 механизирана бригада с командир подполковник Николай Александров в състав четири многонационални роти. Чуждестранното участие се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и до 23 единици сухопътна техника.

От 1 август започнахме взводната тематика и за пет дни, използвайки възможностите на полигон "Ново село", постигнахме резултати, които напълно удовлетворяват изискванията на ръководството на учението, казва подполковник Атанас Георгиев. На 4 и 5 август са проведени тактически занятия с бойни стрелби с механизираните взводове и контролни занятия по стрелба и управление на огъня с минохвъргачните взводове. Въпреки краткия период на подготовка, всички взводове са показали  добра сглобеност и координация при изпълнение на тактическите и огневи задачи. 

Едно от предизвикателствата на такива учения е ръководството на подготовката на многонационални роти. Има ред специфични фактори като различни тактики, техники и процедури за работа на местността, езикова бариера, стриктно спазване на мерките за безопасност, а също и усвояване на нови образци въоръжение и техника. Но при създадена добра организация и инициативност на всички нива, препятствията, очевидно и днес, се преодоляват с лекота. 

Съвместните учения от този тип, посочва полковник Стоян Шопов, спомагат за развитие на партньорството, усъвършенстване на оперативната съвместимост, приятелството и взаимното доверие между участниците. Те са полеви тест за съвместни действия на военнослужещите на страните членки на НАТО и страните членки по програма „Партньорство за мир” (PfP) на тактическо ниво. Самото управление на действията се извършваше само на английски език.